Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kabinet wil verlaging maximaal uurtarief voor gastouderopvang

De rijksoverheid heeft een voorgenomen besluit gepubliceerd waarin staat opgenomen hoe zij onder meer de intensivering van toezicht en handhaving in de gastouderopvang willen financieren. Het kabinet wil het maximaal uurtarief voor de gastouderopvang verlagen met 15 cent.
gastouderopvang
Africa Studio / stock.adobe.com

In de afgelopen jaren werden alle kosten van het toezicht gefinancierd uit het gehele budget van de Kinderopvangtoeslag (KOT). Nu geeft de rijksoverheid aan dat zij hiervan willen afwijken. Het kabinet vindt het niet wenselijk dat ouders die geen gebruik maken van de gastouderopvang, meebetalen aan de intensivering van het toezicht op de gastouderopvang.

De bekostiging van de intensivering van toezicht en handhaving in de gastouderopvang wil het kabinet financieren door het maximaal uurtarief kinderopvangtoeslag voor de gastouderopvang te verlagen met 15 cent. Dit besluit wordt uiterlijk op 1 oktober 2022 gepubliceerd en treedt in werking met ingang van 1 januari 2023.

Reactie Brancheorganisatie Kinderopvang

De BK geeft aan voorstander te zijn van intensiever toezicht op de gastouderopvang, maar zijn geen voorstander van het voorstel voor de financiering. Dit hebben zij op 1 februari 2022 in een brief aan het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kenbaar gemaakt. ‘Door de intensivering van het toezicht te financieren met een verhoging van de eigen bijdrage van ouders, kiest de overheid ervoor om gastouderopvang relatief duurder te maken dan andere opvangsoorten’, aldus de BK.

Het maximale uurtarief is momenteel al aan de lage kant om de kosten te dekken van gastouders en gastouderbureaus en om voldoende te investeren in de kwaliteit van de gastouderopvang, volgens de brancheorganisatie. Net als bij de andere opvangsoorten houdt de jaarlijkse indexatie geen gelijke tred met de stijging van de kosten door onder meer CAO-loonstijgingen en stijgende energiekosten. De BK verwacht daarom niet dat gastouders hun tarieven naar beneden kunnen en zullen bijstellen. Hetzelfde geldt voor de gastouderbureaus: daar zullen de kosten door het extra toezicht immers juist toenemen. Een verlaging van het maximum uurtarief – terwijl de werkelijke tarieven stijgen – zal leiden tot een stijging van de kosten voor ouders. Deze stijging kan zeker voor de laagste inkomens aanzienlijk zijn.

Reactie stichting Nysa

Ook brancheorganisatie voor gastouders, stichting Nysa, heeft al kort aangegeven het ‘totaal oneens te zijn met het voorgenomen besluit’ en heeft hier tegen geprotesteerd.

Het kabinetsplan om kinderopvang vrijwel gratis te maken, is bijna dagelijkse kost voor nieuwsmedia. Maar wat dit betekent voor gastouders, is minder breed uitgemeten. Wij vragen het aan Gabriëlla Wijnberg van Stichting Nysa en Hubèr Agterberg, BK-bestuurslid en eigenaar van gastouderbureau ViaViela. Lees het artikel hier >> (premium)

Bronnen: BK, stichting Nysa

1 REACTIE

  1. Het uurtarief is nu al zo laag ivt dat van de reguliere kinderopvang. Ik vraag mij oprecht af waarom gastouderopvang nog steeds het ondergeschoven kindje is. Ook gastouders hebben hun kosten en dragen net zo bij aan de kwaliteit van kinderopvang als de reguliere. Sterker nog, wanneer een kind wordt opgevangen door een gastouder draagt dat bij in de ontwikkeling van het kind omdat het veel kleinschaliger is dan de reguliere opvang. Er is meer aandacht voor het individuele kind. Waarom mag dat niet beloond worden dmv een goed uurtarief? Kan het kabinet zijn belofte weer eens niet nakomen? En zijn de gastouders daarvan nu de dupe?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.