Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Kabinet wil ook twee pm’ers op de groep

Kabinet wil ook twee pm'ers op de groep

In een reactie op het rapport van de commissie Gunning onderstrepen de ministers Henk Kamp (Sociale Zaken) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) het belang van twee pedagogisch medewekers op de groep. Zij vinden één medewerker op een groep kinderen een te groot risico.

Vierogenprincipe
De commissie Gunning presenteerde afgelopen vrijdag haar onderzoek naar de oorzaken van de grote misbruikzaak bij kinderdagverblijf Het Hofnarretje in Amsterdam. Ook hierin kwam de beroepskracht-kindratio ter sprake. Een aanbeveling in het rapport was dan ook dat minimaal twee volwassenen op een groep kinderen moeten staan, ook wel het vierogenprincipe genoemd. Volgens Kamp en Opstelten is dit makkelijk te realiseren door bijvoorbeeld een muur tussen groepen weg te halen of een glaswand te plaatsen.

Verplichte meldcode
Er wordt ondertussen gewerkt aan een verplichte meldcode kindermishandeling waarin ook meldingen door professionals verplicht gemeld moeten worden. Het Algemeen Meldpunt Kindermishandeling (AMK) krijgt hierin een centrale positie. Als er een melding binnenkomt zal de politie de ouders van het kind standaard uitnodigen voor een verkennend gesprek. Kamp verwacht dit plan voor de zomer te kunnen presenteren. Ook zal er dan meer duidelijkheid zijn over de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) van medewerkers in de kinderopvang. De commissie Gunning wil dat dit om de twee jaar wordt geactualiseerd. Zodra de veiligheid van kinderen in het geding is, mag het OM informatie doorgeven aan werkgevers over een persoon die welliswaar nog niet veroordeeld is, maar wel verdacht wordt van seksueel misbruik.

Strengere controle bij start
Minister Kamp kondigde ook aan dat hij de controles bij de start van een kinderdagverblijf wil verscherpen. De inspecties zullen inhoudelijk ook wijzigen: meer gericht op de dagelijkse praktijk dan op de kwaliteit van de aanwezige documentatie. In 2009 werd bij 60 procent van de controles tekortkomingen geconstateerd. Kamp vindt dit zorgwekkend en wil bij overtredingen voortaan altijd optreden. Tot slot doet Henk Kamp een stevig beroep op de kinderopvangsector om invulling te geven aan de verantwoordelijkheid die op haar rust. Er is, mede door de groei sinds 2007, een groot verschil ontstaan tussen goede kinderopvang en minmale kinderopvang. Het kabinet geeft daarom een hoge prioriteit aan de aanscherping van toezicht en handhaving op de kinderopvangsector.

Lees hier de complete reactie van Kamp en Opstelten op het rapport-Gunning >>

3 REACTIES

  1. Ik begrijp heel goed de reactie van het kabinet. Een groot probleem is echter dat dit de uurprijs weer opdrijft voor de kinderopvang. Wat mij zorgen baart is dat alleen dit bij de kinderopvang ingevoerd gaat worden, terwijl het veel wenselijker is bij de gastouder opvang. Wie zegt mij dat de gastouder er zelf is en niet haar partner of een ander familielid of hulp. De gastouder is altijd alleen en daardoor is het risico heel erg hoog. Geen controle en veel te veel vrijheid

  2. Lees alle reacties
  3. …het gaat er vooral om dat het voor de kinderen veilig is. En dat er geen gekke dingen (meer) gebeuren.
    Natuurlijk niet voor iedere organisatie handig of haalbaar. Hier zullen we creatief mee om moeten gaan om een passende oplossing te vinden.
    Misschien 1 groep open om mee te beginnen met 2 man en daarna pas alle groepen openen. Ligt ook aan de drukte he. Tis maar een idee.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.