Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kabinet hoeft niet af te treden vanwege toeslagaffaire’

Het kabinet keert snel 30.000 euro uit aan alle gedupeerde ouders in de toeslagaffaire. Voor veel ouders is dit voorlopig voldoende, al plaatsen ze kanttekeningen. Intussen vindt een meerderheid van de Nederlanders dat het kabinet ondanks het geschonden vertrouwen kan aanblijven.
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen maakt het besluit over de toeslagaffaire bekend. Foto ANP Bart Maat

Dat blijkt uit een peiling van Een Vandaag. 56 procent van de Nederlanders vindt dat het kabinet moet aanblijven, onder meer vanwege de coronacrisis. ‘In deze misschien wel moeilijkste fase van de crisis kán het kabinet gewoon niet opstappen,’ aldus een van de deelnemers aan het onderzoek.

Ook vragen veel mensen zich af de gedupeerde ouders zijn geholpen met aftreden van het kabinet. ‘Aan symbolen hebben we, zeker onder de huidige omstandigheden, helemaal niets,’ aldus een andere deelnemer. ‘Het lost niks op, niet voor Nederland in deze crisis en niet voor de ouders.’

Wel is het vertrouwen in het kabinet aanzienlijk gedaald, van 61 procent een maand geleden naar 49 procent nu.

Kritisch rapport

Dinsdagavond maakte het kabinet bekend dat het op korte termijn 30.000 euro beschikbaar stelt aan alle gedupeerde ouders. Ouders die daardoor teveel ontvangen, hoeven dit bedrag niet terug te betalen. Dit is een opmerkelijke koerswijziging, want tot voor kort hield staatssecretaris Van Huffelen vol dat een snelle uitkering niet mogelijk was omdat alle gevallen individueel moesten worden bekeken. Waarschijnlijk heeft de presentatie van het kritische rapport van de commissie-Van Dam bijgedragen aan het nieuwe standpunt van het kabinet.

‘Niet in verhouding’

Gedupeerde ouders die zich uitlaten over de kwestie, zijn niet ontevreden maar plaatsen kanttekeningen. ‘Het staat zeker niet voor iedereen in verhouding tot de geleden schade,’ aldus een van hen in de Volkskrant. ‘Als je vijf jaar niet kunt werken, gedwongen ontslag hebt gehad en nergens aan de slag kunt bij een overheidsinstantie, dan is 30 duizend euro echt niet zo heel veel geld.’

Emmeline Bijlsma en Felix Rottenberg van de BK herkennen de frustratie van ouders en leggen een link naar het overheidshandelen inzake de Stint.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.