Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jonge vrouwen gaan minder werken door bezuinigingen

Jonge

Als er nog verder bezuinigd gaat worden op de kinderopvang in 2013, verwacht 34 procent van de vrouwen met kinderen te stoppen met werken of te minderen. Dit blijkt uit het Nationale Werkonderzoek 2012 van Jobtrack. Vooral de arbeidsparticipatie van jonge vrouwen neemt sterk af.

In de leeftijdscategorie 25 tot en met 34 jaar geeft 52 procent van de vrouwen aan dat ze minder zal gaan werken of gaat stoppen. Het gaat hierbij niet alleen om parttime werkende vrouwen, maar ook om fulltimers.

Participatie vrouwen
Jobtrack concludeert in het onderzoek dat de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag tot een verslechtering van de participatiegraad van vrouwen op de Nederlandse arbeidsmarkt leidt. Dat terwijl de bijdrage van vrouwen op de arbeidsmarkt ook in 2011 al afnam. Volgens de Raad voor Werk en Inkomen heeft deze daling in 2011 ook een verband met de bezuinigingen op de kinderopvang, maar het ministerie van Sociale Zaken ontkent dit. Jobtrack concludeert op basis van dit onderzoek dat de Raad voor Werk en Inkomen het wel eens bij het juiste eind kan hebben.

Nationale Werkonderzoek
Het Nationale Werkonderzoek van Jobtrack, uitgevoerd door onderzoeksbureau Intelligence Group, wordt sinds 2010 jaarlijks georganiseerd. In totaal hebben in 2012 16.968 respondenten de vragenlijst van Het Nationale Werkonderzoek 2012 ingevuld. Op de vraag ‘Ik (of mijn partner) ga stoppen of minder werken als de kosten van kinderopvang omhoog gaan’ hebben 3.419 mannen met kinderen, en 3.560 vrouwen met kinderen antwoord gegeven.

Bron: Intelligence Group
ANP Photo, Erik van ’t Woud

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.