Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jonge kinderen weten wat ze nog niet weten

Marijn Klok
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kinderen van 1,5 jaar oud al goed weten wat ze wel en niet weten. Zo kunnen ze volwassenen om hulp en informatie vragen bij wat ze nog niet kunnen en kennen.
baby speeltje
kinderen kunnen op jonge leeftijd al weten wat ze wel en niet weten. - Foto: Fotolia

Onderzoeker Sid Kouider en zijn collega’s van de École Normale Supérieure in Parijs ontwierpen een spelletje waarbij kinderen van 20 maanden oud moesten wijzen naar één van twee doosjes, waarin 3 tot 12 seconden eerder een speeltje verborgen werd. Soms konden ze zien in welk doosje het speeltje verdween, maar soms ook niet. Aan de helft van de kinderen werd bovendien geleerd dat ze, als ze niet zeker wisten in welk doosje het speeltje zat, een ouder om hulp konden vragen.

Hulp vragen

Kinderen die hun ouders om hulp mochten vragen, deden dat vooral wanneer ze langer moesten wachten voor ze een doosje mochten kiezen. Of wanneer ze niet konden weten in welk doosje het speeltje verborgen zat, omdat ze het niet gezien hadden. Daardoor hadden ze het vaker bij het goede eind, rapporteerden de onderzoekers. Wat bewijst dat kinderen zelfs op jonge leeftijd al weten wat ze wel en niet (kunnen) weten.

Bron: http://eoswetenschap.eu/artikel/weten-peuters-wat-ze-nog-niet-weten

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.