Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Janneke van den Bos – Kinderkookcafé

Een van onze locaties is Jan, Loris en Marie. Hier werken wij samen met de Montessori basisschool Jan Vermeer. Samen “wonen”wij in een schitterend pand in de binnenstad van Delft. Tussen de middag organiseren wij de tussenschoolse opvang voor de kinderen van deze basisschool. We doen dit op een activiteiten gerichte manier. De kinderen kunnen in een vergadering vertellen welke activiteiten zij zouden willen doen en wij proberen dit voor en met hen te organiseren. Je staat er versteld van wat je allemaal kunt doen in drie kwartier!
Bijvoorbeeld: voetballen, dansen, figuurzagen, proefjes, kleien, schilderen, handwerken, tutten met make-up. Wat altijd in de top drie van kinderen staat: koken en bakken.
Iedere donderdag komt onze eigen chef-kok: Leo van der Lee. Hij bedenkt een “flitsmaaltijd” die hij klaarmaakt met de kinderen. Door gebrek aan tijd komen de jonge koks vaak onder de afwas uit maar het is een fantastische activiteit!
Eens per maand komt Leo ook met de kinderen in de naschoolse opvang koken.
De jonge kinderen schillen en snijden bijvoorbeeld de komkommers en de oudere kinderen roeren in de pannen. Er wordt de hele middag hard gewerkt en vanaf 17.45 uur schuiven de ouders aan. De intekenlijst is altijd binnen een dag vol. Sinds twee maanden komen er ook leerlingen van het VMBO die leren voor consumptieve technieken. Zij helpen Leo en de kinderen met het bereiden van de maaltijd.
De combinatie van jongeren en kinderen is geweldig! Zij hebben zo’n lol met elkaar!
Deze middagen en avonden zijn voor iedereen heel gezellig!
Ik zit aan tafel en zie hoe de kinderen trots met koksmutsen op en schorten voor de gerechten aan hun ouders serveren. Wat heb ik een leuke baan, denk ik dan!

 

Marike Vroom werkt al 27 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, daarna jarenlang als hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. Sinds 2023 heeft Sophie van Hogendorp het hoofdredacteurschap overgenomen. Marike blijft betrokken als eindredacteur van Management Kinderopvang. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.