Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jaarlijkse risico-inventarisatie verdwijnt

Marianne Velsink
Het invullen van lijstjes is passé en niet voldoende toegespitst op toepassingen in de praktijk. Om de kwaliteit en het toezicht daarop in de kinderopvang echt te verbeteren, moet de verplichte jaarlijkse risico-inventarisatie verdwijnen.
001 Risicoinventarisatie verdwijnt.jpg
In plaats van de risico-inventarisatie moet een eigenaar of manager van een kinderopvanglocatie een veiligheids- en gezondheidsbeleid opstellen. - Foto: PicScout

Dit stellen minister Asscher (Sociale Zaken) en de partijen Brancheorganisatie Kinderopvang, MOgroep, BOinK, FNV en CNV in hun akkoord Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK). De maatregelen moeten per 2018 ingaan.

Veiligheidsbeleid

In plaats van de risico-inventarisatie moet een eigenaar of manager van een kinderopvanglocatie een veiligheids- en gezondheidsbeleid opstellen waar in de praktijk mee wordt gewerkt. Pedagogisch medewerkers zouden veel meer betrokken worden bij dit proces dan ze nu bij de inventarisatie zijn. Het beleid moet in een levendig en continue proces geactualiseerd en geëvalueerd worden. Een belangrijk onderdeel in dit beleid moet de invulling van het vierogenprincipe zijn. De toezichthouder kan op basis van dit beleid beoordelen of dit in de praktijk wordt nageleefd.

Branchepartijen en minister Asscher stelden 21 maatregelen op die de kwaliteit in de kinderopvang moeten verbeteren. Deze zijn in vier pijlers samengevat. Lees hier meer over de andere drie pijlers en de achtergrond van dit akkoord.

EHBO

Tot slot willen de partijen dat er vanaf 2018 op iedere opvanglocatie iemand aanwezig is met een EHBO-certificaat. Dit moet een pedagogisch medewerker zijn. Er moet in ieder geval altijd iemand op de opvang aanwezig zijn die in geval van nood eerste hulp kan verlenen.

Download hier het akkoord Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.