Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Invoering bkr-maatregel baby’s niet verantwoord’

Vijf kinderopvangondernemers luiden de noodklok. Zij staan achter de kwaliteitsimpuls voor de kinderopvang, maar maken zich grote zorgen om de gevolgen van één maatregel: de nieuwe bkr voor baby’s. Met steun van branchepartijen starten zij vanaf vandaag een campagne: “Kom op voor Kinderopvang”.
iStock

De ondernemers hebben zich verenigd in een initiatiefgroep en roepen iedereen op om hun petitie te tekenen. Vanaf 1 januari 2019 moet er meer personeel worden ingezet bij de opvang van baby’s, Waar nu nog één beroepskracht vier baby’s mag opvangen, zijn dit straks nog maar drie baby’s. ‘Wij zijn bang dat de voorgenomen maatregel leidt tot minder rust op de groepen, hogere kosten voor aanbieders en als gevolg daarvan duurdere en minder toegankelijke kinderopvang voor ouders’, aldus de ondernemers in een brief die gericht is aan de pers en politici.

Koppen bij elkaar

Erik Vlutters, directeur van Kinderopvang De Kleine Wereld in Amsterdam is één van de vijf initiatiefnemers. ‘Het verhogen van de bkr voor baby’s gaat veel invloed hebben op de tarieven voor babyopvang. Er zijn losse initiatieven gaande om dit probleem aan te kaarten, maar we hebben nu met een groep kritische kinderopvangondernemers de koppen bij elkaar gestoken. Onze actie wordt breed gedeeld in de sector: Meerdere sectorpartijen staan achter ons initiatief.’

Uitbreiding ouderschapsverlof veel duurder

Gjalt Jellesma van BOinK is geen tegenstander van de inzet van een extra beroepskracht voor baby’s, maar de kinderopvang moet natuurlijk wel betaalbaar blijven, zegt hij bij BNR Nieuwsradio. ‘Nergens ter wereld gaan kinderen zo jong naar de kinderopvang als in Nederland. De kwaliteit van deze opvang moet boven iedere twijfel verheven zijn’. Hij heeft ook een boodschap aan het kabinet: ‘Het kabinet moet bedenken dat een serieus ouderschapsverlof tot 1 jaar een veelvoud gaat kosten van wat het kost om de kwaliteit van de opvang van 0-1 jarigen te verbeteren.’

Effect bkr-maatregel

Al in 2017 bleek uit onderzoek van Bureau Buitenhek dat het veranderen van de beroepskracht-kindratio voor baby’s een catastrofale financiële verzwaring kan betekenen voor kinderopvangorganisaties. De belangrijkste zorg van de ondernemers is dat de bereikbaar en continuïteit van de opvang onder druk komt te staan. Het ministerie liet ook onderzoek doen naar de effecten van de bkr-regel. Maar dit onderzoek werd uitgevoerd op basis van een theoretisch model waardoor het volgens de sector geen realistisch beeld van de werkelijke kosteneffecten geeft. Zo wordt geen rekening gehouden met regionale spreiding, wisselende bezettingsgraden en het nijpende personeelstekort in de sector. De uitkomsten van het onderzoek van het ministerie waren dan ook een stuk rooskleuriger dan dat Buitenhek eerder schetste.

Welzijn baby’s

Vlutters: ‘’ In het oorspronkelijke IKK-akkoord staat dat de nieuwe bkr voor baby’s alleen ingevoerd zal worden als het een verantwoorde maatregel is. Wij zeggen als sector nu: dat is het niet.’ De ondernemers  vinden het een gemiste kans dat de vraag of extra gezichten op de groep het welzijn van de baby’s ten goede komt of niet, niet onderzocht is. Branchepartijen kondigden eerder al aan zelf een vervolgonderzoek te starten waarin meer aandacht is voor de praktijk. Bureau Buitenhek is met dit onderzoek begonnen (lees hier meer) en verwacht in mei meer te kunnen zeggen over welke effecten zij zien van de bkr-aanpassing voor baby’s. De Tweede Kamer zal in mei beslissen over de invoering van de bkr-maatregel.

Bezuinigingen en faillissementen

‘De maatregel was oorspronkelijk bedoeld om de kwaliteit van de opvang te verbeteren, maar heeft tot gevolg dat kinderopvang – en voornamelijk babyopvang – te duur wordt’, aldus de ondernemers. Zij vrezen dat vooral kleine en middelgrote organisaties financieel de dupe zijn. Zij moeten in veel gevallen de prijzen tot ver boven de maximale vergoeding waarover kinderopvangtoeslag wordt betaald verhogen, omdat een reële compensatie uitblijft. Kinderopvang wordt daardoor voor minder ouders (en hun kinderen) bereikbaar. Dit zal volgens de Initiatiefgroep ertoe leiden dat organisaties gaan bezuinigingen en faillissementen op de loer liggen. Daardoor komen ook de spreiding van kinderopvang voorzieningen in het land en de baanzekerheid van medewerkers onder druk te staan. ‘Desastreuze gevolgen voor een sector die juist uit het dal komt en een essentiële bijdrage levert aan de ontwikkeling van kinderen en de groeiende economie in ons land.’

Veld serieus nemen

Behalve Vlutters bestaat de groep uit Wilma Hendrix, bestuurder Stichting Kinderopvang in Dongen, Inge van Mondfrans, Directeur Stichting BELhamels, Eemnes, Cor Schuurman, bestuurder Tinteltuin, Amsterdam en Jelmer Kruyt, directeur Koningskinderen, regio ’t Gooi. Hun boodschap aan de politiek is duidelijk: ‘Wij – ouders, werknemers en kinderopvangorganisaties – roepen politiek Den Haag daarom met deze petitie op om de zorgen van het veld serieus te nemen en de voorgenomen maatregel niet in zijn huidige vorm in te voeren.’

Taakuren koppelen aan babyopvang

Ze dragen ook meteen ideeën voor om het probleem op te lossen. ‘Wij willen dat er in het verlengde van het praktijkonderzoek naar de sector geluisterd wordt, door de feitelijke implicaties en de financiële uitvoerbaarheid centraal te stellen. Dat kan door een significante verhoging van de kinderopvangtoeslag, of een aanpassing van de BKR-formule waardoor deze in de praktijk reëel uitvoerbaar wordt. Bovendien zijn er als alternatief voor het door het ministerie begrote bedrag ook betere maatregelen denkbaar, waarmee de kwaliteit van babyopvang kan worden vergroot. Denk daarbij aan het beschikbaar stellen van taakuren voor personeel, of het specifiek koppelen van pedagogisch coaches en huishoudelijk medewerkers aan de babyopvang. Zolang er niets gebeurt, zullen wij ons verzetten tegen de invoering van deze maatregel.’

De petitie is hier te bereiken

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Voor de nieuwe BKR!
    Zijn wij een van de weinige kinderopvang organisaties die blij zijn met en achter de nieuwe BKR regeling staan en deze zeker als een kwaliteits verbetering zien?
    Waarom heeft bijna iedereen het over grotere groepen met meer pedagogisch medewerkers en kiezen niet meer organisaties juist voor kleinere groepen van 8 baby`s met twee pedagogisch medewerkers. Dit zal de kwaliteit, rust en mening over de kinderopvang ten goede komen. En zeker de kinderopvang voor de toekomst voor de jongste kinderen steviger in het zadel zetten.
    Natuurlijk is dit kostenverhogend, maar je kunt als organisatie ook andere financiele keuzes maken, misschien wat minder overhead? Meer verantwoordelijkheid op de werkvloer, maakt het beroep ook veel uitdagender en aantrekkelijker. En zal het aantal potentiele pedagogisch medewerkers bevorderen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.