Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Investeren in jonge kinderen loont’

Kinderopvang komt op de politieke agenda vooralsnog niet verder dan het hoofdstuk arbeidsmarktinstrument. Tijdens een discussieavond, georganiseerd door BNR Nieuwsradio en het Financieel Dagblad, riepen meerdere vertegenwoordigers vanuit de kinderopvangbranche de politiek op om te investeren in jonge kinderen. 'Baseer politieke keuzes eens op een principiële mening'.
'Investeren in jonge kinderen loont'
Foto: ANP

Paul van Liempt, die de avond leidde, bracht de onderwerpen, kwaliteit, baby-opvang, politieke keuzes, de leidster-kindratio en de samenwerking met het onderwijs ter sprake. Namens de kinderopvang waren Marielle Rompa van de Brancheorganisatie Kinderopvang, Gjalt Jellesma van BOinK en Marjet Winsemius van Voor Werkende Ouders aanwezig. Anja Hol van Kinderopvang Humanitas en Ad Doorneveld van de SWK Groep discussieerden ook mee, net als psycholoog en journalist Marilse Eerkens. Vanuit de politiek was alleen VVD-Kamerlid Anne Mulder aangeschoven.

Duitsland

Marielle Rompa, voorzitter van de Brancheorganisatie trapte meteen stevig af: ‘We hebben grote ambities met de kinderopvang. Kinderopvang is meer dan een arbeidsmarktinstrument.’ Volgens Gjalt Jellesma kiest de politiek een andere richting dan de kinderopvang en ouders willen. Ondertussen krijgen ouders in andere landen gratis dagdelen kinderopvang aangeboden. Of ze betalen in ieder geval veel minder dan in Nederland. Duitse ouders betalen volgens Jellesma een vijfde van wat Nederlandse ouders voor kinderopvang betalen.

Verandering kinderopvang

Marjet Winsemius noemde het schrikbarend dat Nederlandse kinderen al jaren worden onderschat. Zij refereerde aan de brief die de Brancheorganisatie, de PO-Raad en de MOgroep onlangs verstuurden over een investering in één goede kindvoorziening voor alle kinderen. ‘De roep vanuit allerlei kanten uit de maatschappij is nu groot genoeg. Het is tijd om echt een keer een verandering teweeg te brengen.’ VVD-Kamerlid Anne Mulder leek niet onder de indruk. Hij vond de ideeën voor goedkope en misschien zelfs gratis opvang goed bedacht, maar ziet de kinderopvang toch vooral als arbeidsmarktinstrument. Hij vroeg zich af: is het realiseren van gratis kinderopvang wel een overheidstaak? En wie moet dat betalen?

Jonge kinderen

Marilse Eerkens benadrukte hoe zinnig het is om in jonge kinderen te investeren. ‘De OESO zegt al sinds 2006 dat een investering in een kind zich tot acht keer meer uitbetaalt. Hoe lang moet het nog duren voordat we dat gaan geloven?’ Rompa benadrukte het advies van de Wetenschappelijke Raad voor het regeringsbeleid om vooral te investeren in de vroege ontwikkeling van kinderen. Toch vond Mulder het bewijs nog niet groot genoeg en bleef hij vooral hameren op de financiële dekking van meer investeren in jonge kinderen.

Babyopvang

Ad Doorneveld en Anja Hol gingen een discussie aan met Marilse Eerkens over de kwaliteit van babyopvang in de huidige kinderopvang. Die is volgens Eerkens ondermaats. ‘Uit onderzoek blijkt dat een leidster-kindratio van één op drie voor baby’s beter is. Maar in de praktijk zie je één op vier of vijf baby’s. Waarom kiest de Nederlandse babyopvang niet voor kwaliteit? Hol zei te staan voor de kwaliteit van babyopvang binnen Humanitas Kinderopvang.

Ouderschapsverlof

Winsemius denkt dat, behalve de investeringen in het jonge kind, er ook wat moet veranderen aan de verdeling van het ouderschapsverlof. ‘Nu hebben ouders twee dagen en krijgen alle moeders hetzelfde verlof. Ook als ze een zware bevalling hadden of als ze een tweeling kregen.’ Eerkens viel haar bij omdat zij denkt dat een betere verdeling van het ouderschapsverlof tussen moeders en vaders ook positieve gevolgen kan hebben voor de arbeidsmarkt.

Maatschappijverhogend

Het laatste woord was nog even aan de politiek gericht, en dan vooral aan de VVD. Iemand uit het publiek vond dat de politiek ouders die kinderen krijgen behandelt alsof ze een huisdier krijgen: ‘U neemt een kind, dan zorgt u er ook maar zelf voor. Maar ondertussen hebben kinderen een grote waarde voor de maatschappij van later.’ Rompa: ‘Het wordt tijd dat de politiek haar beleid baseert op principiële keuzes. Dan zul je zien dat de kosten voor de baten uitgaan omdat investeren in kinderen maatschappijverhogend werkt.’

Luister het fragment hier terug >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.