Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie nieuwe stijl is ingegaan

Inspectie nieuwe stijl is ingegaan

In 2012 gelden nieuwe inspectie- en handhavingsregels dan voorheen. Het toezicht gaat vooral uit naar locaties die minder goed of slecht presteren op het gebied van kwaliteit. Daarnaast wordt de controle op nieuwe locaties steviger.

Risicoprofiel
Iedere kinderopvanglocatie, peuterspeelzaal en gastouderbureau krijgt een onaangekondigde inspectie in 2012 waarin de dagelijkse praktijk en de pedagogische kwaliteit gemeten wordt. Op basis hiervan wordt een risicoprofiel van de locatie gemaakt die bepaalt hoe vaak en hoe er wordt geïnspecteerd. Standaard op het inspectie-programma staan: de pedagogisch praktijk, de beroepskracht-kindratio, de groepsgrootte, de beroepskwalificaties en VOG’s. Daarnaast wordt de oudercommissie bevraagd.

Administratie
Sinds dit jaar is het verplicht om inzage te geven in GGD-rapporten via de website of ter inzage op de locatie als er geen website is. Vrijwilligers en stagiaires moeten in 2012 in het bezit zijn van een Verklaring Omtrent Gedrag, ook als stagiaires korter dan drie maanden stage lopen.
Was voorheen het inspectierapport allesbepalend om wel of niet over te gaan tot sluiting van een locatie, vanaf dit jaar kunnen ook andere inspectierapporten vanuit de gemeente doorslaggevend zijn, of feiten die bekend zijn bij de politie of Bureau Jeugdzorg.

Nieuwe locaties en starters
Voor nieuwe locaties gelden ook nieuwe regels. Mocht een ondernemer een nieuwe locatie starten, terwijl er op een andere kinderopvanglocatie handhavingsprocedures lopen, dan kan dit het starten van een nieuwe locatie in de weg staan. Mocht een starter voorheen tot zes maanden na de aanvraag een pedagogisch beleidsplan en een risico-inventarisatie indienen, dit moet vanaf nu vóór de aanvraag tot exploitatie gebeuren. Een exploitatie-aanvraag moet ook ingediend worden als een locatie verhuist en bovendien moet er een uit- en inschrijving uit het Landelijke Register Kinderopvang geregeld worden door de verantwoordelijke ondernemer.

Lees meer op het Factsheet Toezicht en handhaving kinderopvang en peuterspeelzalen >>

Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.