Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie: kwaliteit VVE kan beter, dus meer toezicht

De Inspectie van het Onderwijs gaat in het toezicht meer aandacht besteden aan onderwijsachterstanden. Dit vanwege enkele onderzoeken waaruit blijkt dat de kwaliteit van de voor- en vroegschoolse educatie omhoog kan en dat betere samenwerking tussen betrokken partijen nodig is.
Adobestock

De inspectie onderzocht de kwaliteit van de VVE. Uit het rapport Meting vve 2019  blijkt dat er ruimte is voor verbetering. Sommige voor- en vroegscholen leveren een hogere kwaliteit dan andere.

Gemeenten, kinderopvangorganisaties en schoolbesturen moeten hierbij samen optrekken, aldus de inspectie. ‘We hebben daarom ook onderzoek gedaan naar wat deze spelers doen en hoe zij samenwerken. In ons rapport Samenwerken aan kwaliteit en kansen voor kinderen constateren we dat gemeenten over het algemeen hun wettelijke taken op het terrein van toezicht en handhaving kinderopvang en vve naar behoren uitvoeren. Uitzondering hierop vormt het maken van resultaatafspraken rond vroegschoolse educatie.’

Vierjaarlijkse onderzoeken

In de vierjaarlijkse onderzoeken bij besturen en scholen gaat de inspectie aandacht voor onderwijsachterstandenbeleid expliciet opnemen. Besturen moeten laten weten wat zij doen om onderwijsachterstanden te voorkomen en de kwaliteit van de vve te verbeteren.

De onderzoeken zijn gedaan voordat scholen en de kinderopvang moesten sluiten vanwege de coronacrisis, aldus de inspectie. ‘Het belang om zicht te hebben op kinderen met onderwijsachterstanden en die achterstanden in te lopen is hierdoor alleen maar groter geworden.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.