Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inhoud verhaal belangrijker dan vertelvorm

De inhoud van een verhaal, en niet de manier waarop het verteld wordt, bepaalt hoe goed kinderen het verhaal begrijpen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.
1TIMSS.jpg
Kinderen wisten evenveel elementen uit het verhaal te noemen

Hoewel voorlezen, uit zowel digitale als papieren boeken en verhalen, goed is voor het inlevingsvermogen en de woordenschat van een kind maakt de vorm waarin dat gebeurt niet uit. Wetenschappers van de NYU Steinhardt School of Culture, Education, and Human Development concluderen dat de inhoud veel belangrijker is, meldt nu.nl naar aanleiding van een gepubliceerd onderzoek op EurekAlert.

Ontwikkeling kind

Eerder werd er gedacht dat digitale verhalen en video’s beter zouden bijdragen aan de ontwikkeling van een kind, omdat de geluiden en bewegende beelden voor meer context zouden zorgen. Nu blijkt dat de vorm van het verhaal niet uitmaakt, maar de inhoud.

Interactie

‘Hoewel niets de interactie kan vervangen die ontstaat tussen een kind en een volwassene tijdens het voorlezen, zijn er bepaalde eigenschappen in video’s die kinderen helpen bij de ontwikkeling van hun woordenschat’, zegt Susan Neuman, professor en onderzoekster aan NYU Steinhardt

De onderzoekers lieten 38 kinderen tussen de drie en vier jaar oud luisteren naar vier verschillende verhalen. Twee verhalen werden door een volwassene voorgelezen en twee verhalen werden op een tablet afgespeeld. Aan de digitale verhalen werden bewegende karakters en gebeurtenissen toegevoegd.

Verhaalelementen

De kinderen werden na afloop gevraagd naar verhaalelementen, zoals het plot en de karakters. Per medium werden geen verschillen gevonden in de antwoorden van de kinderen. Ze wisten evenveel elementen uit het verhaal te noemen, ongeacht of deze hardop werd voorgelezen of digitaal verscheen.

Lees hier het verslag naar aan leiding van het onderzoek.

Er wordt veel aandacht besteed aan het voorlezen in de kinderopvang. Maar er valt ook nog wel wat te verbeteren. Dit blijkt uit het onderzoek van de Stichting Lezen. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.