Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Inenten tegen kinkhoest? Dacht ’t niet!’

‘No way’, ‘Dacht ’t niet’, ‘Wat een onzin’; veel pedagogisch medewerkers en gastouders lijken op social media niet blij te zijn met het advies om zich in te laten enten tegen kinkhoest. Met dit advies kwam de Gezondheidsraad onlangs. Het ministerie van VWS liet deze week weten achter het advies te staan.
Discussie-inenting-AdobeStock.jpg
Foto: AdobeStock

Dat betekent dat er op werkgevers in de kinderopvang een dringend beroep wordt gedaan om werknemers die met baby’s tot 6 maanden oud werken, in te enten tegen kinkhoest. In Nederland worden kinderen die het vaccinatieprogramma volgen automatisch al ingeënt tegen kinkhoest. Maar dit vaccin werkt slechts enkele jaren (hoeveel is niet precies bekend). Dat leidt tot weinig risico omdat kinkhoest voor volwassenen over het algemeen ongevaarlijk is. Bij jonge baby’s kunnen er echter wel ernstige complicaties optreden, zoals hersenbeschadiging of ademhalingsproblemen. Baby’s tot 6 maanden kunnen aan kinkhoest overlijden.

Geen plicht

Met die reden adviseert de Gezondheidsraad professionals die met baby’s werken om zich preventief te laten inenten tegen kinkhoest. Dit advies geldt ook voor pedagogisch medewerkers en gastouders. Het gaat om een advies, niet om een plicht. Een werkgever kan het een werknemer dus niet opleggen. Brancheorganisatie Kinderopvang laat in een artikel in tijdschrift Kinderopvang weten dat ze zich niet mengen in het debat voor wel of geen vaccinatieplicht. ‘Wij komen pas in actie als de wet- en regelgeving er ligt, door onze leden dan actief te wijzen op de nieuwe gang van zaken. Het voortraject is voor degenen die ervoor gestudeerd hebben’, aldus Saskia Speelman namens de Brancheorganisatie.

Cocooning

De meningen over wel of niet vaccineren lopen behoorlijk uiteen. ‘Het gaat over de gezondheid van kinderen’, vindt bijvoorbeeld Wim Bosch, bestuursvoorzitter van Travers/Doomijn. ‘Niet vaccineren is doorgeslagen egoïsme, waarbij je andere mensen in gevaar brengt.’ Maar hoe zit het dan met ouders, opa’s, ooms en tantes rondom het kind? Het RIVM heeft gekeken naar de oplossing ‘cocooning’ waarbij mensen die in nauw contact staan met een baby allemaal worden gevaccineerd. Maar dit is in de praktijk lastig uit te voeren. Het advies beperkt zich daarom tot babyprofessionals.

Zwangeren

Een ander advies van het RIVM is om alle zwangere vrouwen in het derde trimester van hun zwangerschap in te enten. Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) moet op dit advies nog terugkomen. Wel heeft VWS zich positief uitgelaten over het inenten van pedagogisch medewerkers en gastouders. Op Social Media leeft de mening dat professionals ‘nog altijd baas over hun eigen lichaam zijn en dat niemand hen een vaccin kan opdringen’. Pm’ers vragen zich af waar de grens ligt. ‘Gaan jullie dan ook de jaarlijkse griepvaccinatie invoeren voor zowel personeel als de kinderen zelf? Griep schijnt zeer gevaarlijk te zijn’, zegt bijvoorbeeld Mariska de Visser op Facebook.

Kwetsbare kinderen

Gjalt Jellesma van BOinK voelt zich niet geroepen om een mening te geven over wel of niet vaccineren. Hij vindt dat de overheid zelf snel en adequaat een besluit moet nemen. In tijdschrift Kinderopvang zegt hij:  ‘Het stoort me dat er voor de zoveelste keer een discussie gevoerd wordt in de kinderopvang, die eigenlijk in de hele maatschappij gevoerd moet worden. Juist in een branche waar vertrouwen een grote rol speelt, waar kwetsbare kinderen bij betrokken zijn, waar snel wilde verhalen de wereld in worden geholpen, is het belangrijk om helder te zijn, zeker richting de ouders.’

Het is, wat het ministerie van VWS betreft, nu aan werkgevers om in overleg met werknemers te bepalen of de kinkhoestvaccinatie daadwerkelijk wordt aangeboden. Het advies van de Gezondheidsraad kan werkgevers helpen om hierin een afweging te maken. Lees meer

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.