Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

In 3 stappen naar een goed voedingsbeleid

Het Voedingscentrum wil kinderopvangorganisaties ondersteunen bij het aanbieden van goede voeding aan de kinderen, en het aanleren van een gezonde leefstijl. Op de website van het centrum is daarom sinds kort een stappenplan te vinden om tot een goed voedingsbeleid te komen.
Gezond-voedingsbeleid
Een goed voedingsbeleid is de basis van het aanleren van een gezonde leefstijl aan de kinderen. - Foto: iStock

Een goed voedingsbeleid is volgen het Voedingscentrum de basis van het aanleren van een gezonde leefstijl aan de kinderen. Daarom geeft het centrum opvangorganisaties handvatten om dit voedingsbeleid te maken en te implementeren.

Stap 1: voedingsbeleid maken

Op de website van het Voedingscentrum is een voorbeeld-voedingsbeleid te vinden, met daarin ook belangrijke links naar meer informatie. Vanuit dit voorbeeld kunnen organisaties vervolgens hun eigen beleid opstellen. Ook de oudercommissie kan hiervoor uitgenodigd worden, daarom staat er een voorbeelduitnodiging in het stappenplan.

Stap 2: inkooplijst aanpassen

Als het voedingsbeleid klaar is, weten organisaties welke producten wel en niet welkom zijn op de groep(en). Daar moet de inkooplijst op aangepast worden.

Stap 3: communiceren

Organisaties moeten tot slot op een rij zetten wat er gaat veranderen in de voeding op de groep, en wat hiervan de gevolgen zijn voor medewerkers en ouders. Zij moeten hierover zo snel mogelijk worden ingelicht. Daarom bevat het stappenplan voorbeeldbrieven voor medewerkers en ouders, en een voorbeeldstukje over het nieuwe voedingsbeleid voor op de website of nieuwsbrief.

Bekijk hier het stappenplan voor een goed voedingsbeleid

Ook het RIVM is bezig met gezondheid in de kinderopvang. Op de website gezondekinderopvang.nl is hier van alles over te vinden. Lees meer  

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.