Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘IKK-partijen’ vragen zorgvuldige implementatie

Frida Noordzij
De vijf IKK-partijen, BK, BMK, BOinK, FNV Zorg & Welzijn en SWN, hebben een gezamenlijke brief opgesteld voor de Tweede Kamer, waarin zij onder meer aandacht vragen voor een zorgvuldige implementatie van de wet IKK.
Aangenomen-wetten.jpg
De partijen willen in hun brief aandacht vragen voor een paar zaken wat betreft de invulling van de nieuwe regelgeving. - Foto: ANP Foto

Nog een kleine acht maanden te gaan tot de invoering van de wet IKK. Hoewel de brancheorganisaties ‘erkentelijk’ zijn met de ruime meerderheid in de Kamer die het wetsvoorstel aannam, willen ze in hun brief aandacht vragen voor een paar zaken wat betreft de invulling van de nieuwe regelgeving. Ze wijzen erop dat de aanpassing van de bestaande regelgeving vooral het gevolg is van de harmonisatie en niet zozeer van IKK-wetgeving.

Kostprijsonderzoek

De brancheorganisaties schrijven dat de invoering van de in de wet genoemde kwaliteitsverbeteringen om een ‘aanzienlijke financiële inspanning’ vragen. ‘Inmiddels is de nieuwe beroepskracht-kindratio bekend en ook de andere maatregelen zijn in de AMvB uitgewerkt. Wij dringen eropaan dat het kostprijsonderzoek nu voortvarend wordt uitgevoerd zodat indien nodig de uurprijs per 1 januari 2018 kan worden aangepast. Het is immers ongewenst dat de door ondernemers gevraagde uurprijs boven de door de overheid vergoede uurprijs komt te liggen. De uitval als gevolg daarvan bij de lage inkomens is al een feit, verdere uitval moet absoluut worden voorkomen.’ De partijen ‘staan voor een kinderopvang die voor iedereen toegankelijk is’.

Inmiddels heeft de Brancheorganisatie Kinderopvang aan Bureau Buitenhek opdracht gegeven om gebaseerd op de laatste gegevens, een onderzoek te doen naar de financiële effecten van de wet IKK. Dit rapport wordt naar verwachting midden volgende week opgeleverd. Ook heeft demissionair minister Asscher op Kamervragen geantwoord dat de maximumprijs voor de dagopvang met ingang van 2018 omhoog gaat met € 0,32.

Implementatie

Ook vinden de partijen de implementatieperiode van een half jaar erg krap. ‘ Er zullen er meer mensen aangenomen moeten worden, door de verlaging van de beroepskracht-kindratio (bkr) voor nuljarigen en de verplichte pedagogische coach.‘ Daarnaast noemen de partijen de wachtlijsten en de groepen die kleiner worden, waardoor meer groepsruimtes nodig zijn.

Kwaliteitsverbeteringen

De sector wil zo snel mogelijk de ambitieuze kwaliteitsverbeteringen doorvoeren en realiseert zich anderzijds dat dit op onderdelen niet op stel en sprong kan worden gerealiseerd. ‘2018 zal een overgangsjaar zijn waarbij ondernemers zich natuurlijk aantoonbaar moeten inspannen om aan alle onderdelen van de wet te voldoen. Het werken met jonge kinderen vraagt echter om een zorgvuldige implementatie. De ervaringen uit de periode 2005 – 2010 hebben ons geleerd dat snelle groei en veranderingen moeilijk te combineren vallen met het verhogen van de kwaliteit. Wij vertrouwen erop dat er met toezichthouders over de implementatie van de nieuwe regelgeving goede afspraken zullen worden gemaakt.’

Lees hier de volledige brief van de brancheorganisaties aan de Tweede Kamer.

Per 1 januari 2018 moeten houders in de kinderopvang voldoen aan een aantal eisen aan de Wet IKK. Het gaat hier onder meer om de veranderde bkr en het aanstellen van pedagogisch beleidsmedewerkers. Volgens minister Asscher wordt er niet aan deze datum getornd. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.