Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huidfonds wil ‘huidkankervrije generatie’

Frida Noordzij
Volgens het Huidfonds wordt er op veel kinderdagverblijven nog te weinig gedaan aan goede zonbescherming. Het fonds wil toe naar een huidkankervrije generatie en organiseert daarom de ‘Zonnetjesweek’ op 250 kinderopvanglocaties.

Van 22 tot en met 25 mei doen de kinderopvanglocaties mee aan de Zonnetjesweek. Met kleurplaten, een knutselpet en het insmeerliedje ‘In de zonneschijn’, hoopt het Huidfonds jonge kinderen, samen met de pedagogisch medewerkers en ouders, bewuster te maken over de risico’s van overmatige blootstelling aan uv-straling van de zon en wat je kunt doen om dit te voorkomen.

Onderzoek

Uit praktijkgericht vooronderzoek, dat het Huidfonds heeft uitgevoerd bij tien kinderdagverblijven in de randstad, blijkt dat jonge kinderen nog lang niet altijd goed genoeg worden beschermd tegen de zon. ‘Richtlijnen en protocollen van de kinderdagverblijven richten zich voornamelijk op het insmeren van de kinderen en het ontwijken van de zon tussen 12.00 en 15.00 uur. Er wordt door 64,3% van de kinderdagverblijven nog te weinig gedaan aan voorlichtende activiteiten bij de kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders/verzorgers’, vermeldt het fonds op hun website.

Risico

Voor kinderen die al op jonge leeftijd veel worden blootgesteld aan de zon, is de kans op huidkanker op latere leeftijd groter. Het Huidfonds heeft daarom in maart, samen met kinderopvangorganisaties Partou en Petito’s, voor het eerst de Zonnetjesweek georganiseerd met als doel een huidkankervrije generatie.

Opschaling

De pilot is deze week gestart op 23 kinderopvanglocaties, maar het Huidfonds wil meer kinderen bereiken. ‘Na evaluatie van deze pilot op de locaties hebben we de materialen aangepast en rollen we de Zonnetjesweek in mei uit, op zo’n 250 locaties. Volgend jaar willen we de Zonnetjesweek landelijk uitrollen om alle jonge kinderen in Nederland, hun ouders en pedagogisch medewerkers te informeren over zonbescherming. Zo werken we toe naar een huidkankervrije generatie!’

Posters

Voor pm’ers en ouders zijn posters, een folder en een infographic ontwikkeld rondom dit thema. ‘Met juiste voorlichting en maatregelen (insmeren, UV werende kleding dragen, uit de zon blijven) is huidkanker (deels) te voorkomen.’

Donaties

Om de landelijke campagne te realiseren vraagt het Huidfonds voor donaties of door kennis en ervaringen te delen. Ook komt het fonds graag in contact met kinderdagverblijven die mee willen doen aan de campagne. Lees meer op hun website >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.