Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Hoogleraren trekken zich terug uit adviescommissie BKK

Zijn de opleidingen van de vijf uitverkoren programma-ontwikkelaars voor het verbeteren van de taal- en interactievaardigheden van pedagogisch medewerkers en gastouders de beste trainingen? Hierover is onduidelijkheid ontstaan nadat de drie hoogleraren Ruben Fukkink, Ron Oostdam en emeritus hoogleraar Louis Tavecchio zijn opgestapt uit de adviescommissies van Bureau Kwaliteit Kinderopvang (BKK). Ook andere leden hebben zich teruggetrokken. Ruben Fukkink: 'De keuze van een effectieve training is van groot belang.'
Hoogleraren trekken zich terug uit adviescommissie BKK
Foto: ANP

Het ministerie van Sociale Zaken kijkt met een ander oog naar de ideale taal- en interactietrainingen voor de kinderopvang dan wetenschappers. Bij het ministerie spelen prijstechnische criteria een rol, terwijl voor leden van de adviescommissie van BKK alleen de kwaliteit van de training telt. Daardoor komt het ministerie tot een andere selectie van vijf opleiders dan de adviescommissie. Bijzonder hoogleraar Onderwijsleerprocessen Ron Oostdam zegt in NRC Handelsblad dat dit ertoe heeft geleid dat ‘een training die volgens hem en Louis Tavecchio nooit gehonoreerd had mogen worden, plotseling bovenaan de lijst kwam te staan’.

Eindverantwoordelijk

Wie er precies verantwoordelijk is voor de definitieve keuze voor deze vijf trainingen, blijft onduidelijk. Uit de kring van opgestapte wetenschappers kwam de opmerking dat BKK een actieve rol heeft gehad in de uiteindelijke selectie van de vijf aanbieders, samen met de Haagse Inkoop Combinatie. BKK is eindverantwoordelijk voor de uiteindelijke selectie. Maar BKK bestempelt haar eigen rol juist als vooral ‘adviserend’. Het zou het ministerie zijn die de uiteindelijke selectie heeft gemaakt.

Too little, too late

Hoogleraar Kinderopvang Ruben Fukkink is bang dat BKK op het punt staat dezelfde fout te maken als bij de vorige procedure waar 40 miljoen euro beschikbaar was voor bijscholing. Toen werden zo’n 750 cursussen gesubsidieerd van ruim 200 aanbieders zonder dat deze trainingen aantoonbaar effectief waren. ‘Ditmaal zou gekozen worden voor serieuze trainingen, liefst met aantoonbare effectiviteit,’, zegt Fukkink. ‘Dat de BKK nu aangeeft deze cursussen, die grotendeels nieuw ontwikkeld moeten worden, wel wil gaan monitoren, is too little en ook too late. Hij verliet, onder andere om deze reden, samen met Martijn van der Kroef (directeur van kinderopvangorganisatie KinderRijk) de Adviesraad van BKK.

Lees hier de uitgebreide reactie van Ruben Fukkink in zijn weblog.

Subsidie taal- en interactievaardigheden

De komende vier jaar wordt er geïnvesteerd in de taal- en interactievaardigheden van pedagogisch medewerkers en gastouders. In totaal is er 15 miljoen euro beschikbaar en de aanmeldprocedure start, als het goed is, deze zomer. Vijf trainingen werden als voldoende beoordeeld: van Timpaan Onderwijs, Sardes, Vyvoj, Nederlands Jeugdinstituut en Kinderopvang Academie. Deze worden, als ze eenmaal ontwikkeld zijn, nog een keer getoetst. Lees meer

Video-feedback

De commissie trainingen van BKK had een ander oordeel over de vijf beste opleidingen: zeker één van de vijf trainingen is niet bewezen effectief omdat de methode van videofeedback-interventie ontbreekt. Dit zegt Oostdam in het NRC. Volgens een brief van het BKK-bestuur aan het ministerie van Sociale Zaken betekent dit niet dat er straks subsidiegelden worden ingezet voor trainingen waarvan het effect niet aantoonbaar is. Omdat de trainingen nieuw zijn, is het effect nog niet gemeten.

Evidence based

Wel zijn de trainingen beoordeeld op de potentie van evidence based trainingen en worden de trainingen gedurende de looptijd van de subsidieregeling gemonitord, benadrukt het BKK-bestuur, bestaande uit vertegenwoordigers van de belangorganisaties voor werkgevers, werknemers en ouders  Lex Staal, Gjalt Jellesma, Ilse van der Weiden, Lizelotte Smits en John Kapteijn. Zij ‘betreuren de ontstane situatie ten zeerste’ en dit zou volgens de brief ook gelden voor de wetenschappers die zich hebben teruggetrokken. ‘Zij konden de uitkomst van het offertetraject vanuit wetenschappelijk oogpunt echter niet verenigen met hun nationale en internationale positie’, aldus de brief.

Kinderopvang de dupe

Hoogleraar Ruben Fukkink betreurt vooral het feit dat de Nederlandse kinderopvang en kinderen hiervan de dupe zijn. ‘Zij verdienen beter. De Nederlandse kinderopvang, maar ook de BKK kan het zich niet veroorloven bijna 50 miljoen te besteden aan  cursussen zonder enig bewijs voor de effectiviteit daarvan. In een casino mag dit misschien, bij de Nederlandse kinderopvang past dit niet.’ Fukkink benadrukt dat de keuze van een effectieve training van groot belang is, ook gezien het belang van taal- en interactievaardigheden van de pedagogisch medewerkers voor de ontwikkeling van het jonge kind.

Signaal serieus nemen

Tweede Kamerleden maken zich zorgen over de ontwikkelingen. ‘Als gezaghebbende wetenschappers opstappen uit dat bureau’, zegt Tweede Kamerlid Pieter Heerma (CDA) in het NRC, ‘is dat een signaal dat we als politici heel serieus moeten nemen.’ Hij zal een debat aanvragen met minister Asscher. Een gesprek tussen het BKK-bestuur en de drie wetenschappers kwam tot nu toe nog niet van de grond.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.