Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Honderden groepen in opvang dicht door corona en quarantaine pm’ers

Nu de coronabesmettingen weer recordhoogtes bereiken, sluiten iedere dag honderden groepen in de kinderopvang noodgedwongen hun deuren. 'Een wijdverspreid en groeiend probleem', zegt directeur Emmeline Bijlsma van Brancheorganisatie Kinderopvang (BK).
Afbeelding van Mammiya via Pixabay

De brancheorganisatie ziet het aantal sluitingen bij kinderdagverblijven oplopen, meldt ANP. Bij grote organisaties zijn volgens Bijlsma dagelijks meerdere groepen dicht. Exacte cijfers zijn niet bekend, maar het probleem groeit zichtbaar. ‘Het gebeurt in het hele land. Veel ouders komen hierdoor in de problemen. Vooral ouders die niet thuis kunnen werken’, aldus Bijlsma.

Thuis in quarantaine

Het sluiten van groepen komt vooral door problemen in de personele bezetting. Een deel van de pedagogisch medewerkers zit thuis na een positieve coronatest, een ander deel zit in quarantaine. Om te voorkomen dat teveel mensen thuis komen te zitten, versoepelde de overheid onlangs de richtlijnen. Zo is de regel dat de hele groep of klas in quarantaine moet bij drie of meer besmettingen afgeschaft. ‘Dat is mooi, maar het effect is wel dat het virus versneld rondgaat en medewerkers in de opvang sneller besmet raken. Dan moeten alsnog groepen naar huis’, licht Bijlsma toe.

Veiligheid en geborgenheid

Afstand houden en mondkapjes dragen is in de kinderopvang onbegonnen werk, stelt de brancheorganisatie. ‘Medewerkers in het onderwijs kunnen van oudere kinderen nog afstand houden. In ons werk gaat dat niet. Je kunt geen baby een fles geven op 1,5 meter afstand’, legt Bijlsma uit. ‘Bovendien willen we de kinderen altijd veiligheid en geborgenheid bieden.’

Soepelere regels

Voor kinderopvangmedewerkers zonder klachten kunnen werkgevers en werknemers samen een uitzondering maken als dit essentieel is voor de continuïteit van de opvang. Dit is besloten naar aanleiding van de laatste persconferentie op 25 januari jongstleden. Lees hier meer over deze soepelere regels voor pm’ers.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.