Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoge geldboete voor neprecensies

Een man die onder valse namen negatieve recensies schreef over een Amsterdams kinderdagverblijf op Google Maps, moet 13.702 euro schadevergoeding betalen.

‘Ze hebben onze zoon ruim veertig minuten in zijn bedje laten huilen. Hij heeft alles onder gespuugd en was volledig overstuur. Ze hadden het zo druk en daardoor hem niet gehoord’, schrijft de man (N.) onder de naam Bart Vranken in april 2015 bij het Amsterdamse kinderdagverblijf op Google. Een paar maanden later reageert N. onder de naam Hilde Claas: ‘Een vreselijke dagverblijf.’ Meerdere slechte recensies volgden, steeds onder een andere naam.

Boete

Acties die de ‘neprecensent’ duur komen te staan: omdat de medewerkers van het kinderdagverblijf in totaal vijftien werkdagen bezig waren om de recensies verwijderd te krijgen, moet N. hen 2702 euro aan loon betalen. Ook moet hij 11.000 euro vergoeden; de kosten die de opvang moest maken om de gegevens van de auteur via Google te verkrijgen. Daarvoor waren meerdere gerechtelijke procedures nodig.

Verwijderd

De berichten zijn inmiddels verwijderd, maar waren een lange tijd te zien wanneer mensen de naam van het kinderdagverblijf in Amsterdam-Noord opzochten op google. De recensies waren gekopieerde reacties over andere kinderdagverblijven op Google. Ook de profielfoto’s die N. gebruikte kwamen van Google. De man is geen klant, maar wel een bekende van het echtpaar dat de opvang uitbaat.

Bron: AD

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.