Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe herken je een peuter of kleuter met corona?

Jonge kinderen zijn vaak verkouden. Dat weet elke pm'er. Hoe voorkom je dat je dan corona over het hoofd ziet? Het RIVM geeft aanwijzingen.

Foto: iStock

Jonge kinderen zijn bevattelijk voor verkoudheidsvirussen waar oudere kinderen en volwassenen geen last meer van hebben. Uit internationaal onderzoek blijkt dat, zeker in de winter, meer dan de helft van de kinderen een snotneus heeft.

Ouders zitten met hun handen in het haar,’ zegt Marjet Winsemius van Voor Werkende Ouders hierover. ‘Hun kinderen worden op school en de kinderopvang geweigerd vanwege een snotneus. Welk kind heeft geen snotneus? 

Om het herkennen van corona toch mogelijk te maken, biedt het RIVM geeft een handreiking. De kern van deze handreiking: als de klachten van een kind ‘herkenbaar passen’ bij een bestaande aandoening (zoals hooikoorts of astma) mag het kind naar de opvang. Bij verandering van het klachtenpatroon of bij het ontstaan van nieuwe klachten blijft het kind thuis.

Kind goed kennen

Dat betekent dus dat je als ouder en als pm’er het kind goed moet kennen. ‘Soms zal een pm’er zeggen: ik ken dit kind, dat heeft altijd wel een kuchje, laat maar komen. Maar er zullen ook situaties zijn waarin de crèche sneller zegt: laat je eerst even testen,’ zegt kinderarts Patricia Bruijning hierover in de Volkskrant.

Gelukkig is de kans dat een jong kind covid-19 heeft niet heel groot, bleek vorige week uit onderzoek van het RIVM. En als ze de ziekte oplopen, zijn hun klachten mild. Uit het onderzoek bij 54 gezinnen met covid-19 bleek dat nergens een kind jonger dan 12 het virus had doorgegeven.

Marjet Winsemius beaamt dit. ‘Natuurlijk snappen wij de zorgen van pedagogisch professionals. Ouders zijn de laatste die hem willen besmetten, maar het risico is laag. Uit onderzoek is ook gebleken dat deze beroepsgroep minder besmet wordt in vergelijking met andere beroepsgroepen. Ouders kunnen nu alsnog niet werken en de grote vraag is: hoe blijft het nog zo? 

Afweging

Een lastige vraag, aldus Patricia Bruijning. ‘De hoeveelheid gegevens is nog niet erg groot.’ En ook al bevestigt vervolgonderzoek dat kinderen het virus maar zelden doorgeven, het blijft het een afweging wat je doet met een kind dat klachten heeft. ‘Er gaan in Nederland immers wel heel veel kinderen naar het dagverblijf.’

Wil je meer lezen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief en ontvang twee keer per week de beste artikelen en het laatste nieuws in je mailbox. Zo mis je niets meer!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.