Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hierom wil minister Slob geen uitstel 960 uur verplichte VE

Minister Slob van OCW wil geen uitstel van de verplichte extra uren VE per 1 augustus van dit jaar. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dit ondanks een verzoek van de brancheorganisaties om de deadline op te schuiven.

Kansen(on)gelijkheid staat hoog op de maatschappelijke en politieke agenda, aldus Slob in zijn brief. Om die reden is de voorschoolse educatie (VE) versterkt met €170 miljoen structureel extra per jaar.

Dit uit zich onder meer in de invoering van extra uren verplichte VE die op 1 augustus van dit jaar moet worden ingevoerd. Vanaf die datum moeten gemeenten het urenaanbod voorschoolse educatie uitbreiden van minimaal 10 naar gemiddeld 16 uur per week. Per periode van anderhalf jaar (van 2,5 tot 4 jaar) gaat het om een uitbreiding van 600 naar 960 uur.

Voortvarend aangepakt

Uit onderzoek in opdracht van het ministerie blijkt dat de gemeenten de invoering van die verplichte extra uren VE voortvarend hebben aangepakt. Verder blijkt uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs dat de kwaliteit van zowel voorschoolse als vroegschoolse educatie gemiddeld op orde is.

Gemeenten en aanbieders zijn begonnen met de voorbereiding, waardoor verschillende gemeenten nu al 960 uur voorschoolse educatie aanbieden, of dat (ruim) voor de wettelijke invoeringsdatum van 1 augustus 2020 gaan doen, aldus Slob. ‘Dit vind ik een positieve uitkomst. De urenuitbreiding is namelijk een omvangrijke operatie voor gemeenten en aanbieders.’

Verzoek om uitstel

Ondanks een verzoek om uitstel van de verplichte VE van de brancheorganisaties wil Slob daarom toch vasthouden aan de datum van 1 augustus voor de invoering van de verplichte VE. Dit verzoek hing samen met de coronamaatregelen en de nasleep daarvan, die veel tijd en aandacht van de kinderopvangorganisaties hebben gevraagd

Toch heeft Slob om de invoeringsdatum niet opnieuw uit te stellen. ‘Juist nu, na een periode waarin de voorschoolse educatie niet plaatsvond, is deze urenuitbreiding van groot belang voor kinderen. Ik roep gemeenten en kinderopvangorganisaties daarom op om hun uiterste best te doen om, ondanks oponthoud, deze uitbreiding toch te realiseren voor 1 augustus.’

Toezicht en handhaving

Wel zal er in het toezicht en handhaving op de urenuitbreiding rekening mee worden gehouden wanneer kindcentra als gevolg van de coronamaatregelen niet aan de urennorm kunnen voldoen, belooft de minister. ‘Ik volg de ontwikkelingen rondom de urenuitbreiding voorschoolse educatie nauwgezet.’

Kinderopvangtotaal besteedde eerder in een serie artikelen aandacht aan de verplichte uitbreiding van de VE per 1 augustus. In grote gemeenten bleek dit beter te lopen dan in kleine kernen. Wil je meer lezen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief en ontvang twee keer per week de beste artikelen en het laatste nieuws in je mailbox. Zo mis je niets meer!

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.