Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Het is een chaos bij gastouderbureaus

Het is een chaos bij gastouderbureaus

Gastouderbureaus moeten in dagblad De Pers kritiek incasseren van zowel de GGD als gastouders. Door het hoge verloop onder gastouderbureaus en de constatering door de GGD van ‘veel ernstige overtredingen’, hangt er een beeld rondom gastouderbureaus dat alles draait om ‘zoveel mogelijk geld verdiennen met zo weinig mogelijk inspanning’. Gastouderbureaus bekennen dat het momenteel een chaos is, maar wijzen op hun beurt naar de overheid, de opleidingsinstituten en de GGD.

Ernstige overtedingen
Specifiek wordt in De Pers de situatie in Den Haag genoemd waar tot nu toe slechts drie van de twintig gastouderbureaus voldoen aan de kwaliteitseisen. Uit het jaarverslag dat de GGD naar de gemeenteraad en de minister van OCW stuurde, blijkt dat er ‘veel en ernstige overtredingen’ zijn geconstateerd. Voorbeelden hiervan zijn: nauwelijks inspectie op de opvanglocaties, slechte informatievoorzieningen voor ouders en gastouders en de administratie is vaak niet op orde. Astrid Plugge is eigenaar van gastouderbureau KOBA waar de meeste gastouders in den Haag zijn aangesloten. De helft van alle bij haar aangesloten gastouders voldoen aan de nieuwe eisen. Door vertraging bij de opleidingsinstituten en het Oranje Kruis wacht de andere helft nog steeds op de vereiste papieren. Plugge: ‘De GGD wijst naar ons, maar ik kan direct terugwijzen. Er zijn teveel mensen aangenomen op de opleidingen, het Oranje Kruis kan de EHBO-diploma’s niet op tijd verstrekken en zo is er nog veel meer. Het is communiceert lastig omdat niemand weet of de eisen voor gastouders uitgesteld worden of niet.’

Ook in andere steden presteren gastouderbureaus slecht. De GGD Rotterdam constateert dat de laatste jaren veel bureaus zijn gestart die de kwaliteit van opvang niet als eerste prioriteit hebben gesteld.

Het verloop is enorm hoog
Het is opvallend dat gastouderbureaus vaak niet zo lang bestaan. Van de 28 gastouderbureaus die begin 2009 in Den Haag bestonden, verdween vorig jaar bijna de helft. ‘Maar’zegt Astrid Plugge van KOBA, ‘dat heeft ook te maken met de grote veranderingen waar de gastoudersector opeens mee te maken kreeg. Veel gastouderbureaus zagen dit niet zitten en zijn gestopt.’ Er kwamen er tegelijkertijd wel zeventien bij. In Amsterdam hetzelfde verhaal en in Rotterdam zijn de cijfers nog extremer. Er kwamen twintig nieuwe bureaus bij terwijl 26 hun deuren sloten. Een opvallende conclusie van de Rotterdamse GGD is dat het moment dat een gastouderbureau ermee stopt vaak ook het moment is dat het juist in beeld komt bij inspectie.

Lees ook: Voorlopig alleen administratieve inspectie gastouders

9 REACTIES

 1. Gastouderbureau Babylon heeft ook te maken gehad met alle veranderingen rond de nieuwe wet. Het is ons gelukt de gastouders in het Landelijkregister te zetten.
  We zijn door de GGD utrecht volledig erkend en in ons rapport staat dus ook dat definitief in het Landelijkregister staan. zie bijgevoede link: http://ggdutrecht.eljakim.nl/vestigingdetails.php?vst=363
  Onze vraag- en gastouders zijn er tevreden en we hier samen hard voor gewerkt al onze gastouders geven we als ehbo een Nikta certificaat.
  We werken niet Landelijk omdat ik vind dat je dan niet iedereen persoonlijk kan benaderen. Dus wie nog leuke gastouders zoekt, bij ons kan je terecht en Gastouders die zijn natuurlijk ook nog steeds welkom.
  Hartelijke groet,
  Gezina Sarradj-Oost
  Gastouderbureau Babylon
  info@gastouderbureau-babylon.nl

 2. Lees alle reacties
 3. De wet en regelgeving rondom de kinderopvang is totaal losgeslagen,een chaos waarbij geen enkele partij meer weet waar zij aan toe is. Enkele handige jongens (en meisjes) weten hieruit blijkbaar een flink slaatje te slaan.
  Na elke constatering van een ‘gat’ in de regelgeving, wordt het gat door OCW weer gedicht met onduidelijke, en soms tegenstrijdige en absurde maatregelen.
  De gewenste kwaliteit van OCW is een goed streven, maar door het opstellen van regels op regels op regels en het stellen van soms absurde (opleidings)eisen loopt dit uit op een drama van ongekende omvang waarbij het kind op dit moment het slachtoffer is van bureaus die komen en plotseling weer gaan op het moment dat er inspectie gaat plaats vinden.

 4. MedicFirstAid(r) Europe is leverancier van diverse Eerste Hulp Cursusboeken en Trainingssystemen voor zelfstandig werkende MFA Europe opleidingsinstituten. Iedereen kan zich daar onbeperkt aanmelden voor een Eerste Hulpverlener cursus en wordt vervolgens op korte termijn ingedeeld en ook opgeleid. Daar ook wij gebruik maken van de Nikta certificatie sluiten wij ons aan bij de andere reacties op dit vlak. Jammer dat mensen zich blind staren op één aanbieder (het O.K.) en zich niet wat ruimer oriënteren op de beschikbare opleidings- en certificatie mogelijkheden. Ons inziens is de maatschappelijke waarde en praktische noodzaak van een Eerste Hulpverleningscursus voldoende aangetoond. Met de juiste opleider en goed cursusmateriaal is het daarbij ook beslist de moeite waard om dit te leren en nog leuk ook. Onze trainingscentra helpen u graag op weg om één en ander succesvol en op korte termijn af te kunnen ronden. Wij wensen u daarbij veel succes met een tijdige (NIKTA) certificatie.

 5. Zelf ben ik ouder en heb gebruik gemaakt van een gastouder. Was daar helaas niet tevreden over ivm zeer veel onduidelijkheden en m.i geen goede organisatie die er achter zat. Ik denk dat het gastouderschap een goede zet is en veel steun verdient voor al die ouders die moeilijk gebruik kunnen maken van een KDV.
  Naast ouder ben ik ook ehbo instructeur ism NIKTA.
  Met alle respect voor het Oranje Kruis hoor maar ik merk op aan de gastouders die mij bij komen dat het vooral niet vlekkeloos gaat bij het O.K
  Certificaten komen niet of zijn uiteindelijk niet goed????
  Mijn complimenten aan NIKTA. Gastouders hebben na een goede cursus snel hun certificaat.

 6. Binnen ons gezin is de gastouderopvang echt een uitkomst. Door onregelmatig werk hebben we op deze wijze toch een goede structuur kunnen aanbrengen in het leven van onze kinderen. Zij kunnen ’s ochtends lekker in hun bedje blijven en op een ‘normale’ tijd naar school. Ook kunnen ze lekker met eigen vriendinnetjes na school in eigen omgeving spelen. Of met niemand spelen maar gewoon een beetje in huis frutselen. Liever zo, dan regelmatig hele lange dagen naar een V/T en BSO.
  Zelf raak je ook bekaf van lange werkdagen en waarom dan de kinderen dat met regelmaat aandoen.
  Ons gastouder buro is zeer prettig en de dame die oppast zeer betrokken en lief. Al met al uiterst tevreden met deze variant en zou niet weten hoe we anders beide ons onregelmatige werk zouden kunnen volhouden zonder de kinderen te kort te doen.
  Overigens gaat onze jongste nog niet naar school en dus wel 2 ochtenden in de week naar de creche. Op een flexibel contract waarbinnen mijn 2 oudsten ook terecht kunnen mocht de gastouder op vakantie zijn. Ook over deze reguliere opvang niets dan lof, helaas kunnen zij niet de rust brengen binnen ons gezin die de gastouder wel brengt.
  Dus: afblijven van de gastouders!
  Inspectie prima, evenals bijscholen en ehbo. Stimuleren dus, ipv weg-controleren.

 7. Recente berichtgeving in de media geeft een negatief beeld van de gastouderopvang binnen Nederland. Er wordt aangegeven dat veel gastouderbureaus niet voldoen aan de kwaliteitseisen.
  Daarnaast wordt in de media aangegeven dat veel gastouderbureaus een korte levensduur hebben. Er komen veel nieuwe gastouderbureaus bij en verdwijnen er ongeveer evenveel. Dit verloop brengt de continuïteit en de ondersteuning voor gast- en vraagouders in gevaar.
  Veel gerenommeerde gastouderbureaus werken wel professioneel en hebben de bedrijfsvoering wel goed op orde, zoals Kern Gastouderbureau. Deze bureaus bieden kwalitatieve gastouderopvang en werken volgens de eisen van de Wet kinderopvang. Kern Gastouderbureau heeft van de GGD een foutloze beoordeling gekregen. De gemeente is verantwoordelijk voor de inspectie van kinderopvangorganisaties. Die inspectie vindt in principe een keer per jaar plaats door de GGD. Er wordt onder andere gelet op veiligheid en kwaliteit. Het rapport van Kern Gastouderbureau is na te lezen in het register kinderopvang op de website van de gemeente Zoetermeer.
  Graag wil Kern Gastouderbureau benadrukken dat profesionele gastouderopvang een waardevolle vorm van kinderopvang is voor nu en voor de toekomst.

 8. Het verbaast ons dat het verstrekken van een EHBO certificaat zo lang moet duren. Wij (Nikta) zijn eveneens aangewezen als erkende organisatie voor de registratie van in de gastouderopvang vereiste ehbo-certificaten gericht op kinderen. Onze goedgekeurde certificaten zijn: een geregistreerd certificaat Acute Zorg bij kinderen van Nikta; een geregistreerd certificaat Acute Zorgverlener Module Kind en Omgeving van Nikta; een geregistreerd certificaat Eerstehulpverlener van Nikta. Bij het Nikta is op dit moment de doorloopsnelheid voor het verstrekken van een certificaat één werkdag! Indien u een opleider zoekt die met ons samenwerkt, dan mag het niet meer dan een paar dagen kosten om uw certificaat op tijd in uw bezit te hebben. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

 9. Leren en in groepsverband en doorbrengen (het massale) dat moeten kinderen nog lang genoeg op school voor die tijd kunnen zij prima verzorgt worden door een leuke gastouder die kleinschalige verzorging, warmte en gezelligheid kan bieden. Hele generaties zijn op deze manier groot gebracht of is er iets mis met ons? Hadden wij onder begeleiding van een deskundige onze eerste levensjaren moeten doorbrengen!
  Mag een kind a.u.b. ook nog gewoon kind zijn! Gastouderopvang zouden we op de juiste waarde moeten inschatten en juist koesteren. Het is bewezen dat een baby het beter doet bij een gastouder dan op een (drukke) crèche. Waar we voor moeten waken is dat gastouderopvang ook kleinschalig kan blijven en niet ook deze vorm van opvang wordt opgejaagd door de overheid om te functioneren als een opvangfabriek. Het knusse en kleinschalige is de kracht van gastouderopvang wat zo goed is voor kinderen en dat gaat er op deze manier wel vanaf. Voor 2005 was de gastouderopvang gebonden aan vele regels. Met de nieuwe wet zijn vele regels losgelaten en toen ging het mis. Al deze wantoestanden hebben wij de danken aan de overheid die nu met allerlei spastische bewegingen in te korte tijd de orde wil herstellen.
  Sommige gastouderbureaus bestaan al 20 jaar, nooit geen problemen. Daar komt bij Nederland is groter dan de Randstad, vooral in de provincies is gastouderopvang een zeer gewaardeerde uitkomst.

 10. Ik vindt dat de overheid direct de stekker uit de terugave van kinderopvang door gastouders moet trekken. Je brengt een kind namelijk ook niet naar de buurvrouw i.p.v. de basis school als het de leeftijd van 4 jaar heeft bereikt om daar les van te krijgen. Het is een leuke tijdelijke oplossing geweest die nu zijn beste tijd heeft gehad. Laat het over aan de professionele organisaties die zich wel aan de regels houden. Ik hoop dat er niet eerst ernstige ongelukken hoeven te gebeuren voor de overheid eindelijk eens wakker wordt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.