Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Het begin van pedagogische erkenning kinderopvang’

Vertegenwoordigers uit de kinderopvangbranche reageren voorzichtig positief op de plannen van minister Asscher om peuters twee dagdelen kinderopvang aan te bieden. 'Dit is het begin van de erkenning dat kinderopvang een pedagogische voorziening is en niet slechts een arbeidsmarktinstrument' zegt Gijs van Rozendaal van het Kinderopvangfonds in de Volkskrant.
'Het begin van pedagogische erkenning kinderopvang'
Foto: ANP Photo

Ook BOinK, de belangenvereniging voor ouders, is blij met het voornemen voor een peutervoorziening. Gjalt Jellesma: ‘Goede kinderopvang is een recht. Ongeacht of kinderen tot een bepaalde doelgroep behoren en of hun ouders werken of niet.’ Marijke Vos van de MOgroep verwelkomt de plannen, al vindt ze wel dat het systeem voor ouders laagdrempelig moet zijn, zodat ze niet worden afgeschrikt door ingewikkelde procedures.


Tien uur voor doelgroepkinderen


De Volkskrant
weet te melden dat Lodewijk Asscher zijn plannen richt op peuters van 2,5 tot 4 jaar oud en dat het gaat om twee dagdelen opvang in kinderdagverblijven of peuterspeelzalen. De toeslag voor twee dagdelen is voor alle peuters, ongeacht of hun ouders werken of niet. Doelgroeppeuters met een taalachterstand blijven recht houden op minstens tien uur opvang per week. Boven op de twee dagdelen voor peuters, houden ouders het recht op kinderopvangtoeslag voor de uren van de ouder die het minste werkt.


Prematuur

De brief van de VNG (Vereniging voor Nederlandse Gemeenten), waarin die de plannen van Asscher bekritiseert, is prematuur, vindt het ministerie. Er wordt gewerkt aan de plannen en minister Asscher heeft de plannen nog niet uitgewerkt in een voorstel. Een woordvoerder van het ministerie zegt tegen RTL Nieuws:

‘In het regeerakkoord staat dat er betere aansluiting moet komen tussen kinderopvang en onderwijs. Dat kan op verschillende manieren. We zijn daarover nu aan het nadenken.’


Gemeenten

De VNG wil de regisserende rol die het nu heeft in vroeg- en voorschoolse educatie van peuters niet uit handen geven. Ook willen gemeenten niet dat het plan ten koste gaat van het budget dat ze hiervoor krijgen. VNG vreest dat de aansluiting van kinderopvang en basisonderwijs in het gedrang komt. Gjalt Jellesma van BOinK zegt ook liever de regie bij gemeenten te willen houden, maar niet de uitvoering. ‘Er zijn vierhonderd gemeenten en je wil niet evenveel verschillende kwaliteit opvang als er gemeenten zijn.’


G37

De afgelopen jaren is er vooral geld geïnvesteerd in het verbeteren van het VVE-aanbod in de 37 grootste gemeenten. Deze plannen maken een eind aan VVE voor alleen doelgroeppeuters. Alle peuters krijgen het recht om ontwikkelingsgerichte opvang te volgen. De kwaliteit van kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en officiële voorscholen moet dan ook helemaal gelijk worden getrokken.


Taalniveau

Het taalniveau en de opleiding van pedagogisch medewerkers zou ook onderdeel uitmaken van de plannen van Asscher.
In het najaar wordt bekend hoe er invulling wordt gegeven aan het versterken van de taal- en interactievaardigheden van medewerkers in de kinderopvang. Hiervoor komt subsidie beschikbaar. Stichting BKK wordt nauw betrokken bij deze subsidieregeling. Verder wil Asscher meer hbo-opgeleide pedagogisch medewerkers in de kinderopvang.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.