Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Herhaaldelijke screening werknemers’

Werkgevers en werknemers in de kinderopvang willen dat het verleden van gastouders en pedagogisch medewerkers regelmatiger wordt getoetst in plaats van één keer. Nu is het in de kinderopvang nog zo dat je alleen een bewijs van goed gedrag moet laten zien als je in dienst treedt.

Spectaculaire stijging
Afhankelijk van de nieuwe baan en de aard van een eventueel strafblad beslissen medewerkers van het Centraal Orgaan Verklaring Omtrent Gedrag (Justitie) of er onoverkomendelijke bezwaren kleven aan de aanvrager. De laatste jaren is het aantal aanvragen voor de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) spectaculair gestegen. Werden er in 2004 135.000 aangevraagd, in 2008 waren het er al 275.000. Het aantal daadwerkelijke afwijzingen op basis van de VOG ligt op een paar duizend per jaar.

Vertrouwt ze op hun blauwe ogen
Met name brancheorganisaties en beveiligingsbedrijven dringen aan op het screenen van nieuwe werknemers. Sjoerd Greefhorts van de gastoudercentrale B4Kids in Leiden verwoordt de wens namens werkgevers in de kinderopvang: ‘Of je doet het goed en je laat werknemers herhaaldelijk screenen of je vertrouwt ze op hun blauwe ogen.’ MKB Nederland adviseert haar leden ‘een functioneel gebruik’ van de VOG. Hoogleraar Bestuurlijk Sanctierecht Henny Sackers benadrukt dat een bewijs van goed gedrag geen garanties biedt tegen misdrijven. Hij denkt ook dat de VOG een sta-in-de-weg kan zijn voor ex-delinquenten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.