Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Helft ouders uit balans in coronatijd

Ruim de helft van de ouders is uit balans door de coronacrisis en ervaart het opvoeden en opgroeien van hun kinderen de laatste maanden als 'moeilijk'. Dat blijkt uit een peiling, uitgevoerd met de Balansmeter.
iStock

De Balansmeter is in samenwerking met ouders, de praktijk en de wetenschap ontwikkeld en uitgebreid onderzocht, meldt het NCJ.

Resultaten

Met de cijfers van de Balansmeter krijgt het NCJ inzicht in de draagkracht en draaglast van ouders en hoe groot de druk op ouders is in deze coronatijd. 1.000 ouders vulden de vragen van de Balansmeter in. De twee belangrijkste resultaten uit de meting zijn:

  • De helft van de ouders geeft aan op de balans tussen draaglast en draagkracht neutraal tot uit balans te zijn tegenover één op de tien voor corona. Uitgedrukt in een cijfer geven ouders voor corona hun balans gemiddeld een 7,9 en tijdens corona een 5,7.
  • Één op de drie ouders ervaart zijn of haar balans als onvoldoende: een 4 of minder. Dit is 7 keer zoveel als voor corona.

Ook valt op dat de spreiding tussen ouders groter is tijdens de coronacrisis: daar waar voor corona 90 procent van de ouders aangaf in balans te zijn, loopt dat tijdens de coronacrisis veel meer uiteen: van geheel in balans tot volledig uit balans.

Steun en aanpassingsvermogen

Bij de peiling tijdens is ook te zien dat steun en aanpassingsvermogen aanzienlijk zijn veranderd. Zo geeft 39 procent van de ouders aan neutraal tot weinig steun van anderen (partner, familie, vrienden, buren) te ervaren ten opzichte van 17 procent van de ouders voor corona. Bij het aanpassingsvermogen is dit verschil zes keer zoveel: 45 procent van de ouders geeft aan het neutraal tot moeilijk te vinden om veranderingen en plotselinge gebeurtenissen op te vangen. Voor corona was dit 7,5 procent.

Professionals

Wat kun je als professional doen om ouders te helpen hun balans terug te vinden? Het NCJ geeft de volgende tips: ‘Ten eerste is het belangrijk om ook hierover het gesprek aan te gaan met ouders. In deze bijzondere tijd is het heel logisch dat ouders, door thuiszittende kinderen, zich uit balans voelen. We roepen professionals op om, zeker nu, te vragen hoe ouders het opvoeden in deze tijd ervaren. Hierbij kan ook de Balansmeter ingezet worden: om input te verzamelen voor gesprekken met ouders en zo de individuele zorg beter te laten aansluiten. Met als bijkomend voordeel dat je als organisatie ook collectief inzicht krijgt over de ervaren balans van ouders in jouw werkgebied.’

Bron: NCJ.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.