Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Helft gemeenten inspecteert te weinig

De GGD moet kinderopvanglocaties minimaal één keer inspecteren, maar in 2013 is dat bij 7,3 procent van de locaties niet gebeurd in bijna de helft van de gemeenten in Nederland. Dit blijkt uit cijfers van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) die 328 van de 408 gemeenten heeft verzameld.
Helft gemeenten inspecteert te weinig
Foto: ANP

Utrecht springt er in negatieve zin uit in het onderzoek. Daar zijn slechts 250 van de 353 locaties een keer geïnspecteerd in 2013. Volgens een woordvoerder van de gemeenten is er te weinig geld beschikbaar om de inspectie uit te kunnen voeren. Dit geld wordt vrijgemaakt vanuit het Rijk. de GGD-afdeling in Utrecht zou volgens de woordvoerder de handen vol hebben vanwege een personeelstekort en een verloop van het personeel. ‘Locaties die in 2013 niet zijn geïnspecteerd, worden nu als eerste gecontroleerd, zegt de woordvoerder. Zij belooft dat de gemeente een inhaalslag maakt.

Status C

De gemeenten Utrecht heeft de inspectie van de kinderopvang toch al niet op orde. Daarom heeft de stad ook als enige een C-status toebedeeld gekregen. In 2011 bleek 81 procent van de verplichte inspecties in de gemeente niet te zijn uitgevoerd. Twee jaar later, in 2012, was dit aantal wel teruggedrongen, maar nog altijd werd 21 procent van de verplichte inspecties niet uitgevoerd. Utrecht belooft beterschap. Lees meer

Toestemming

Dat DUO niet van alle gemeenten gegevens heeft ontvangen komt omdat er tachtig geen toestemming gaven voor de publicatie van hun inspectiecijfers. Het percentage van 7,4 niet geïnspecteerde locaties in bijna de helft van de gemeenten kan in werkelijkheid nog hoger zijn.

Bekijk op NU.nl een kaartje om te zien hoe jouw gemeenten scoort.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.