Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Handreiking samenwerking kinderopvang en onderwijs voor noodopvang

Kinderopvangorganisaties hebben aangeboden scholen te ondersteunen bij de noodopvang, die het lesgeven én noodopvang organisatorisch niet goed rond kunnen krijgen. De BMK, BK en PO-raad komen met de ‘Handreiking samenwerking kinderopvang en onderwijs in noodopvang’.
Photocreo Bednarek / stock.adobe.com

De noodopvang bij scholen zit op veel plekken vol en organisatorisch is het een grote uitdaging om online lesgeven te combineren met noodopvang. Kinderopvangorganisaties die ruimte hebben qua personele bezetting, hebben aangeboden scholen te ondersteunen bij de noodopvang van leerlingen in een kwetsbare positie en voor kinderen van ouders in cruciale beroepen.

Handreiking

Om deze samenwerking goed vorm te kunnen geven is een handreiking ontwikkeld door branchepartijen BK, BMK en de PO-raad. De handreiking is afgestemd met de VNG en de ministeries van OCW en SZW.

In de handreiking wordt een aantal uitgangspunten geformuleerd voor de samenwerking. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat er heldere afspraken worden gemaakt over de kosten. Daarnaast wordt verwezen naar goede voorbeelden van regio’s waar kinderopvang en onderwijs al intensief samenwerken in de noodopvang, zoals Amsterdam en Den Haag.

Capaciteit

Niet alle kinderopvangorganisaties hebben capaciteit beschikbaar voor de ondersteuning van de noodopvang op scholen. De gemeente kan scholen helpen door hen in contact te brengen met kinderopvangorganisaties die wel ruimte hebben.

Bekijk de Handreiking: samenwerking KO-PO in de organisatie van de noodopvang op scholen >>

De basisscholen zitten in deze lockdown flink klem. Leerkrachten moeten online les geven, lespakketten samenstellen en noodopvang verzorgen. Maar op verschillende plekken in Nederland springt de kinderopvang nu in en ondersteunen pm’ers de leerkrachten. ‘Het zorgt voor een hoop goodwill.’ Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.