Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Grote zorgen over nieuwe financiering kinderopvang

De plannen van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher om tot een nieuwe financieringsstructuur te komen voor kinderopvang, leidt tot veel vragen van kinderopvangondernemers. Hoe ver gaat de financiële aansprakelijkheid van ondernemers bijvoorbeeld? En moeten ondernemers straks wel het deel dat boven de maximum uurprijs uitkomt aan ouders in rekening brengen?
Kinderopvangondernemers maken zich grote zorgen over de plannen voor een nieuwe financiering van kinderopvang.
Kinderopvangondernemers maken zich grote zorgen over de plannen voor een nieuwe financiering van kinderopvang. - Foto: ANP

Brancheorganisatie Kinderopvang merkt veel onrust bij managers in de kinderopvang over deze voorgestelde verandering en zette de belangrijkste vragen en tegenargumenten op een rij. Daaruit blijkt goed hoe globaal de plannen van minister Asscher nog zijn en hoe weinig er tot nu toe is gekeken naar de gevolgen van een nieuwe financieringsstructuur voor kinderopvangondernemers.

Minder fraudegevoelig

Minister Asscher wil dat de kinderopvangtoeslag voortaan direct op de rekening van kinderopvangorganisaties wordt uitbetaald in plaats van op die van ouders. De hoogte van de bijdrage zou vastgesteld worden op de hoogte van het inkomen van twee jaar terug. Het nieuwe systeem moet de kinderopvangtoeslag minder complex maken, minder foutgevoelig zijn en fraude voorkomen.

Hoe ziet minister Asscher het nieuwe financieringsstelsel voor zich? Lees hier meer >>

Financieel risico

Voor kinderopvangorganisaties is de impact van de plannen groot, schrijft de Brancheorganisatie in een brief. Ondernemers zien vooralsnog hogere administratieve lasten, een hoger debiteurenrisico en hogere kosten rondom administratie van gelden en informatie-uitwisseling met de overheid. Een veelgestelde vraag van ondernemers is bij wie de verantwoordelijkheid van de uitbetaling van kinderopvangtoeslag ligt. De angst is dat ouders door hun verminderde betrokkenheid bij de financiering van kinderopvang het niet zo nauw nemen om de juiste gegevens aan te leveren. Als er iets verandert aan de leefsituatie, kunnen kinderopvangondernemers een financieel risico lopen als dit niet tijdig aan de Belastingdienst, of welke instantie dit op zich neemt, wordt doorgegeven.

Verantwoordelijkheid

Ondernemers zijn ook bang voor een forse administratieve lastenverzwaring. Ondernemers zullen, als het nieuwe stelsel er komt, over meer zaken verantwoording moeten afleggen aan de toeslag-uitkerende instantie dan nu het geval is. Nu heeft de kinderopvangorganisatie te maken met één financieringsstroom: betalingen door de ouder. Hoewel de Belastingdienst er straks op vooruitgaat wat betreft het aantal contactpersonen, gaat de kinderopvang er juist flink op achteruit. De verwachting is namelijk dat de financieringsstroom met ouders blijft, omdat de kinderopvangtoeslag over het algemeen niet het volledige uurtarief dekt.

Lastenverzwaring

Brancheorganisatie Kinderopvang zette de grootste bezwaren, risico’s en vragen op een rij en stuurde dit in een brief naar de woordvoerder kinderopvang in de Tweede Kamer. Donderdag wordt er verder gesproken over de plannen van Asscher om het financieringsstelsel van de kinderopvang te veranderen. Minister Asscher zei eerder dat er in het voorjaar van 2015 besloten wordt of het stelsel verandert en zo ja hoe. De Brancheorganisatie stelt een belangrijke voorwaarde aan wijziging van het stelsel: de veranderingen in de financiering mogen niet leiden tot meer lasten voor kinderopvangorganisaties.

Direct na de bekendmaking van een nieuwe financieel stelsel, uitten de Brancheorganisatie Kinderopvang én de Vereniging GastOuderBranche hun zorgen over de gevolgen van dit plan. Lees meer >>

Lees hier de brief van de Brancheorganisatie >>

2 REACTIES

  1. Helemaal eens met Van Loon, wat een gepamper zeg. Het administratieve circus wat nu moet worden opgetuigd is helemaal niet simpel en dat wordt vreselijk kostbaar. Ik heb nu een prima, heel simpel systeem en zelden problemen met betalingen. Onze band met de ouders is erg goed en ouders voelen zich ook verantwoordelijk voor een juiste betaling.

  2. Lees alle reacties
  3. Kinderen zijn de verantwoordelijkheid van de ouders. Ouders horen derhalve de rekening van de kinderopvang te betalen. De overheid tuigt een constructie op omdat de belastingdienst het werk niet aankan, waardoor vervolgens ouders de rekeningen niet meer zien. Doorgeslagen gePAMPER van de overheid. Laat de ouders zelf betalen en zelf de verantwoordelijkheid dragen, dat willen ouders ook, ze hebben het kind tenslotte ook zelf gemaakt 🙂

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.