Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Grote leegstand basisscholen

Nog even en we hebben 100 voetbalvelden teveel aan vierkante meters basisschool. Door de krimp en het samenvoegen van voorzieningen voor kinderen in één gebouw, is er binnenkort 620.000 vierkante meter over. Het onderhoud van die overbodig geworden ruimten bedraagt ruim 18 miljoen euro.
Grote leegstand basisscholen
Foto: ANP

Dit berekende het platform Bouwstenen voor Sociaal op basis van CBS-cijfers en studies over de afname van het aantal basisschoolleerlingen. Het platform verenigt professionals uit de branches kinderopvang, onderwijs, de overheid en het vastgoed. Metro besteedde onlangs aandacht aan het onderzoekje van Bouwstenen voor Sociaal.

Belastinggeld

Ingrid de Moel, directeur van Bouwstenen voor Sociaal legt uit hoe zonde de leegstand is. ‘De budgetten zijn niet berekend op leegstand. Het is belastinggeld. Iedereen, ook het werkveld zelf, wil dat dit geld goed besteed wordt. Liever dit geld in onderwijs stoppen, dan kwijt zijn aan leegstand. Voor die ruim 18 miljoen euro kun je ook een paar honderd extra docenten aantrekken.’

Brede scholen

Het overschot aan ruimte komt voor een deel door de krimp van het aantal leerlingen op basisscholen. Dit zou in acht jaar tijd afnemen met 160.000 in totaal, al zijn er grote regionale verschillen. Een andere oorzaak is dat voorzieningen voor kinderen, zoals kinderopvang en onderwijs, steeds vaker huisvesting delen in brede scholen of IKC’s.

Leegstand

De gebouwen die leeg achterblijven moeten beschikbaar komen voor een andere invulling of desnoods gesloopt worden, vindt De Moel. ‘Het gaat overigens niet altijd om compleet lege scholen, maar ook om leegstand in scholen die gedeeltelijk gebruikt worden. Die ruimten kosten toch geld. Denk aan alleen al aan verwarmings- en schoonmaakkosten en onderhoud.’

Winkels en kantoren

VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) erkent de leegstand in het onderwijs, maar zegt ook dat het probleem zich niet beperkt tot scholen. Ook winkelruimten en kantoorpanden staan leeg. Het gaat in totaal om een gigantisch oppervlak. De VNG zegt ‘ermee bezig te zijn’.

2 REACTIES

  1. Het idee om van leegstand klassen woonruimte(voor ouderen) te maken is niet haalbaar omdat het vaak om lege lokalen binnen een locatie gaat. Maar hierop voortborduren. …. is het een idee om deze ruimte te gebruiken voor Pabo of hbo pedagogiek studenten die bijvoorbeeld dat jaar stage lopen? . Geen leegstand, huur ontvangen , weer een student met woonruimte en ook in de avonden nachtelijke uren als in de weekend/vakantie iemand op de locatie…
    geen reistijd voor de stagiaire . En je verslapen lukt niet meer?

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.