Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Grote klap kinderopvang na de zomer verwacht

Kinderopvanglocaties vallen bij bosjes om, maar de grootste klap komt na de zomer. Dit zegt een advocate, Mechteld van Veen- Oudenaarden van het Haagse advocatenbureau GMW in NRC Handelsblad. Gjalt Jellesma van BOinK denkt er hetzelfde over: 'De zomer valt nog wel te overbruggen, maar als er na de zomer geen nieuwe aanwas is, houdt het voor veel kinderopvanglocaties op.'
Grote klap kinderopvang na de zomer verwacht
Foto: ANP Photo

In het eerste kwartaal van 2013 gingen 41 kinderopvangondernemingen failliet. In 2012 waren dit er over een heel jaar 48. Het aantal ‘vrijwillige’ sluitingen toont nog duidelijker aan hoe groot de crisis in de kinderopvang is. Vorig jaar waren dat er 667 en de eerste drie maanden van dit jaar kwamen er nog eens 264 gevallen bij.

Financiële buffer

Het NRC laat ondernemer Fabiana Willems uit Almere aan het woord die over de kop is gegaan met haar 24 jaar geleden gestarte kinderopvangorganisatie The Little Pony. ‘In juli 2011 openden we nog een prachtige locatie met alles erop en eraan. Maar met de bezuinigingen van het kabinet die een jaar later volgden, liepen de aanmeldingen terug en kwamen we niet meer uit de kosten.’ Volgens advocaat Van Veen- Oudenaarden zijn er veel kinderopvangorganisaties die hun financiële buffers gebruikten om uit te breiden en nu dus met lege handen staan. Willems neemt het de overheid kwalijk dat het beleid rondom kinderopvang zo zwalkend is geweest de afgelopen jaren.
Kinderopvangtoeslag
Curator Simon Setz (Van den Herik en Verhulst Advocaten) ziet dat vooral in niet-kapitaalkrachtige wijken de kinderopvang over de kop gaat. Hij is als curator betrokken bij faillissementen in de kinderopvang. Setz ziet dat ondermingen ook omvallen omdat ze de kinderopvangtoeslag van ouders nooit ontvangen. Die hebben de toeslag vaak al uitgegeven. Eén van de drie organisaties die hij begeleidt in het faillissement heeft bijvoorbeeld nog een bedrag tegoed van 9 ton. Een andere organisatie miste nog 6 ton. ‘En dan ga je over de kop’ zegt Setz in het NRC.

Nu opzeggen

Gjalt Jellesma denkt dat de opzegtermijn van twee maanden er ook toe kan bijdragen dat de klap pas na de zomer echt groot wordt in de kinderopvang. Ouders zijn sinds dit jaar geconfronteerd met nieuwe bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag. ‘Ouders zeggen nu op. De zomer valt voor veel kinderopvangorganisaties nog wel te overbruggen,’ zegt Jellesma, ‘maar als er na de zomer geen nieuwe aanwas is, houdt het voor veel locaties op.’

1 REACTIE

  1. Dit is niet alleen maar vanwege het uitblijven van de nieuwe aanmeldingen, maar ook het gevolg van het vakantiegled dat in mei moet worden betaald en de loonheffingen in de maand daaropvolgend. MEt een beetje pech is er in april nog een naverrekening geweest voor het pensioenfonds. Voor organisaties die toch al niet zo fris en fruitig erbij staan, zal dit het laatste zetje zijn. Dus alle middelen moeten hiervoor worden aangewend, zonder nieuwe (extra) inkomsten is het dus einde oefening.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.