Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GroenLinks wil gratis kinderopvang voor elk kind

Afgelopen week presenteerde GroenLinks zijn verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezing op 15 maart 2017. Daarin pleit de partij voor drie dagen gratis kinderopvang per week voor alle kinderen tussen zes maanden en vier jaar.
Jesse-Klaver
Elk jong kind krijgt als het aan GroenLinks ligt een ‘ontwikkelrecht’

GroenLinks wil graag voor elk kind een gelijke basis creëren. Dat kan niet binnen het huidige financieringssysteem voor de kinderopvang omdat dat kansenongelijkheid vergroot, aldus het verkiezingsprogramma. Dat moet dus beter. ‘Kinderopvang wordt weer een publieke voorziening en gratis toegankelijk voor alle jonge kinderen. Dat is goed voor hun brede ontwikkeling en voorkomt achterstanden.’ Elk jong kind krijgt als het aan GroenLinks ligt een ‘ontwikkelrecht’, dat ten uitvoer wordt gebracht in kwalitatief goede kinderopvangcentra zonder winstoogmerk.

Brede scholen

GroenLinks is daarnaast voorstander van brede scholen, waarin de basisschool en bso samenwerken. ‘Op deze brede scholen krijgen kinderen niet alleen les, maar is ook ruimte voor spelen, sport, natuur en cultuur.’ Ook kinderdagverblijven en peuterspeelzalen worden hier bij voorkeur in ondergebracht. Zo hoeven ouders hun kinderen niet steeds van de ene naar de andere plek te brengen. Onderwijs en kinderopvang zullen zowel wettelijk als financieel gestimuleerd worden om deze brede scholen/kindcentra tot stand te brengen.

Lees hier het volledige verkiezingsprogramma van GroenLinks

Ook D66 presenteerde twee weken geleden ambitieuze kinderopvangplannen in zijn verkiezingsprogramma. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.