Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Groei van 50.000 kinderen in een jaar tijd

Marianne Velsink
In het derde kwartaal van 2017 gingen 52.000 meer kinderen naar de kinderopvang dan een jaar eerder. Het aantal uren per kind steeg in het derde kwartaal vergeleken met het tweede kwartaal met een half uur.
Foto: iStock

Dit maakt het ministerie van Sociale Zaken bekend in de kwartaalrapportage. In het derde kwartaal gingen er 728.000 naar de kinderopvang. Daarvan gingen 290.000 kinderen naar de dagopvang, 339.000 kinderen naar de bso en 117.000 kinderen naar de gastouderopvang.

Meer uren

Een vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2016 gaat beter op dan een vergelijking met het tweede kwartaal van 2017. Dat komt omdat het aantal kinderen vanwege de schoolvakantie altijd iets afneemt in het derde kwartaal. Dat is ook dit jaar weer het geval. Wel opvallend is dat het aantal uur per kind vergeleken met het vorige kwartaal wel toenam: met 0,5 uur.

Uurtarieven

De uurtarieven in de kinderopvang stegen gedurende het jaar. Dat is gebruikelijk. De stijging van het uurtarief bedroegen voor de dagopvang en gastouderopvang 2 eurocent en voor de bso 1 eurocent. Gemiddeld genomen stijgt het uurtarief van de buitenschoolse opvang het meest boven het maximum uurtarief uit waarover ouders kinderopvangtoeslag terug krijgen.

Meer locaties, minder gastouders

Ook in het derde kwartaal van 2017 steeg het aantal locaties voor dagopvang, mede te verklaren door de harmonisatie van peuterspeelzalen, met 162 locaties. Het aantal bso-locaties nam ook toe: met 144 ten opzichte van de meting in juli 2017. Het aantal gastouders nam opnieuw af met 1224 vergeleken met juli 2017. Deze daling is al jaren gaande.

Arbeidsparticipatie

Omdat de kinderopvang door het kabinet als belangrijke motor wordt gezien voor arbeidsparticipatie, heeft het ministerie ook deze cijfers bekeken. De netto-arbeidsparticipatie van vrouwen steeg in het derde kwartaal met 1%-punt vergeleken met een jaar eerder. Ook moeders, lid van een ouderpaar en alleenstaand, zijn iets meer gaan werken. Dat geldt ook voor de groep moeders met jonge kinderen. Ook bij vaders is een toename te zien in hun arbeidsdeelname. Alleen de groep alleenstaande vaders werkte iets minder in het derde kwartaal: min 0,7%-punt.

Download hier alle tabellen en grafieken in de kwartaalrapportage


Hoe waren de kwartaalcijfers een jaar geleden? Toen gingen er iets minder kinderen naar de kinderopvang dan in het tweede kwartaal van 2016. Maar zij gingen, geheel tegen de trend in, wel meer uren naar de opvang. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.