Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

GGD wil betere controle kinderopvang

GGD wil betere controle kinderopvang

GGD Nederland is zelf niet tevreden over de inspectie van kinderdagverblijven. De prioriteiten moeten in de inspectie ergens anders liggen. Bovendien vindt de landelijke koepelorganisatie van GGD’s dat gemeenten harder moeten optreden wanneer een dagverblijf steken laat vallen. Dit meldt de NOS.

Rommelen met de regels
De GGD vindt dat het nu nog te vaak voorkomt dat een negatief inspectierapport zonder gevolgen blijft. Uit de volgende inspectie blijkt vaak dat het geconstateerde probleem nog steeds bestaat. Het kan volgens de GGD niet zo zijn dat wanneer wordt geconstateerd dat er te weinig goed opgeleid personeel aanwezig is er niks met deze constatering gebeurt. Aan deze overtreding van de regels maakte bijvoorbeeld het Amsterdamse kinderdagverblijf het Hofnarretje zich meerdere keren schuldig. Uiteindelijk kwam het omstreden dagverblijf wel over de brug met veranderingen van het rooster. Rommelen met deze regels is een veel geconstateerde overtreding.

Inspectie van het Onderwijs klaagde al eerder
Maar de kritiek op handhaving is er al langer. Begin dit jaar constateerde de Inspectie voor het Onderwijs dat het gemiddeld 4,5 maand duurt voordat gemeenten na een negatief rapport ingrijpen. Daarnaast hadden gemeenten in bijna één van de vijf gevallen geen idee wat het resultaat van de handhaving was, en of het met andere woorden dus effect heeft gehad. In 2008 zijn er slechts 130 boetes of dwangsommen opgelegd terwijl er in bijna 3400 gevallen een vorm van handhaving nodig was.

Inhoud moet veranderen
De GGD wil dat de inhoud van inspecties verandert. Het gaat volgens hen nu nog te vaak over detailzaken zoals de temperatuur in de koelkast. De organisatie vindt dat de onderzoeken eenvoudiger moeten en meer horen te gaan over de hoofdzaken, bijvoorbeeld of de leidsters hun werk goed doen en of het gebouw veilig is.

5 REACTIES

 1. Het is zo belangrijk, dat ouders en buren meehelpen om de kwaliteit van de kinderopvang te verbeteren en misstanden aan te pakken.
  Wij werken niet met alle gastouders samen, omdat wij onszelf altijd de vraag stellen:
  ‘Zouden wij onze baby met een gerust hart bij deze dame achterlaten?’
  Als het antwoord ‘Nee’ is, dan gaan wij geen samenwerking met de gastouder aan.
  Op kinderdagverblijven en BSO’s gaat het ook niet altijd goed.
  De toezichthouder, die over Rozenburg gaat:
  Naam GGD : GGD Rotterdam-Rijnmond
  Adres : Postbus 70032
  Postcode en plaats : 3000 LP Rotterdam
  Telefoon : 010-4339894
  Website : http://www.ggd.rotterdam.nl
  Naam toezichthouder : Mevrouw A.J. van der Pijl
  E-mail toezichthouder : a.vanderpijl@ggd.rotterdam.nl
  Veel succes!
  Met vriendelijke groet,
  GOB MijnGastouderopvang

 2. Lees alle reacties
 3. Beste,
  een paar maanden geleden is mijn overbuurvrouw ( voorheen vriendin ) een eigen kinderopvang begonnen ze heeft de officiele papieren maar ze gaat niet goed om met de kinderen. mijn kindjes zouden er in eerste instantie ook heen gaan maar toen ik zag hoe zij met de kinderen omgaat wil ik dat niet meer. Ze stopt te veel kinderen in een auto waardoor er kinderen niet in de gordel kunnen, ze brengt de kinderen naar school terwijl er nog een kindje ligt te slapen en geeft dan de babyfoon af aan de buurvrouw die niet eens de sleutel van haar huis heeft. ik vind dit echt niet kunnen en ben bang dat er binnenkort iets met de kindjes gebeurt en dan voel ik me verantwoordelijk als ik niets zou hebben ondernomen. vandaar dit bericht. bij wie moet ik zijn om hier een zaak van te laten maken??
  met vriendelijke groet,
  J. vermeer uit rozenburg

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.