Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

GGD stelt handhaven op clusteren in bso uit

De GGD heeft landelijk besloten dat clusteren in de bso niet meer is toegestaan en zou per 1 februari daarop handhaven. Branchepartijen BMK en BK vinden dat clusteren mogelijk moet blijven. Wat is er precies aan de hand?
iStock

Het samenvoegen van bso-locaties in vakanties, op margedagen en op rustige dagen zou per 1 februari niet meer toegestaan zijn, als het aan GGD ligt. Wordt er geclusterd met een andere locatie, dan zou er een tweede contract moeten worden opgesteld tussen de locatie en de ouders van de kinderen.

‘Serieus probleem’

Administratief bijna onmogelijk, vinden de BMK en BK. ‘Wij vinden dit namelijk een serieus probleem, waarbij geen rekening wordt gehouden met het kunnen bieden van maatwerk, kwaliteit en keuzevrijheid van kinderen en ouders’, stelde de BMK al eerder in een betoog.

Praktijkanalyse

Nu blijkt dat er onduidelijkheid is over de definitie van het woord ‘Kindercentrum’, gaan GGD GHOR Nederland, VNG en het Ministerie van SZW een praktijkanalyse uitvoeren van hoe de uitleg van de definitie Kindercentrum zicht verhoudt tot de uitvoering door de kinderopvang en het toezicht.

Advies GGD

Daarom adviseert GGD GHOR de GGD-regio’s om voor nu niet de zogenoemde ‘hernieuwde uitleg’ te gebruiken, totdat de definitie van het Kindercentrum is vastgesteld en niet anders te oordelen dan tot nu toe op basis van de huidige regelgeving gedaan werd.

Maatwerk

Verwarrend, vindt Marjolein Lantinga, beleidsmedewerker bij BMK. ‘Als BMK zien we dat bso’s graag maatwerk bieden, en dat ook kunnen blijven doen op rustigere dagen en tijdens vakanties. Als dat niet kan omdat er te weinig kinderen zijn, en als clusteren niet langer toegestaan is, mis je op die dagen kwaliteit in je aanbod.’

Ongelijke situatie

Nu GGD GHOR aan de achterban heeft uitgelegd dat er nog verwarring bestaat over de definitie Kindercentrum, en de herziene uitleg níét ingaat per 1 februari, is de kwestie nog niet opgelost, stellen de branchepartijen. Lantinga: ‘Sommige GGD-regio’s waren er al snel bij toen de GGD GHOR besloot dat clusteren niet langer is toegestaan, en zijn daar al op gaan handhaven. Zij hoeven hun werkwijze niet aan te passen, wat betekent dat er nu geen landelijke duidelijke richtlijn is. Sommige locaties zullen dus al worden aangesproken op het clusteren, terwijl het in andere gemeenten niet als overtreding wordt aangemerkt. Hiermee blijft de ongelijke situatie bestaan, wat we onwenselijk vinden.’

Advies BMK en BK

De BMK en BK adviseren dus haar leden om de contracten niet aan te passen als je bso’s clustert. ‘De uitkomst van de praktijkanalyse van de definitie van het Kindercentrum zal bepalen of een extra contract(en) noodzakelijk is.’

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.