Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGD brengt risico’s agrarische kinderopvang in kaart

Agrarische

Kinderopvang op de boerderij heeft veel positieve aspecten, maar er zijn ook risico’s. Uit een onderzoek van de Brabantse GGD onder achttien agrarische kinderopvangondernemers blijkt dat ook zij behoefte hebben aan aanvullende informatie over welke risico’s er voor kinderen op de boerderij zijn.

Meer risico’s
Bijna driekwart van de agrarische ondernemers denkt dat kinderopvang op de boerderij meer risico’s met zich meebrengt dan reguliere kinderopvang. Zij denken dan vooral aan veiligheidsaspecten, infectieziekten en milieufactoren. Het is opvallend dat alle achttien ondernemers ouders informeren over de positieve aspecten van kinderopvang op de boerderij, maar elf van hen geven ouders mondelinge informatie over de risico’s. Op bijna alle locaties mogen kinderen in de stallen bij de dieren komen. Vooral kippen zijn populaire dieren om te houden, maar ook paarden en geiten/schapen.

Handen wassen en overalls
De GGD heeft de risico’s op een rij gezet. Samengevat zijn dit fijnstof en endotoxinen, het verkeer van landbouwvoertuigen en het gebruik en de opslag van bestrijdingsmiddelen, en kinderen lopen ook een risico op infectieziekten. Alle ondernemers geven aan dat zij zieke dieren buiten bereik van kinderen zetten. Handen wassen na het contact met dieren, aparte overalls voor de kinderen en het goed inenten en ontwormen van dieren zijn veelgenoemde maatregelen om de veiligheid te vergroten.

Infectieziekten
Veel agrarische kinderopvanghouders hebben desondanks behoefte aan extra informatie, vooral over infectieziekten (72 procent), maar ook over wat de positieve aspecten zijn van agrarische opvang. De GGD Hart voor Brabant gaat daarom aan de slag met informatiemateriaal voor houders, ouders en gemeenten waarin zowel de positieve aspecten als de risico’s worden genoemd. Dit materiaal komt in september van dit jaar beschikbaar.

Bron: GGD Midden Brabant
Foto: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.