Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Geef iedereen die met baby’s werkt kinkhoestvaccinatie’

Iedereen die via werk in contact komt met baby’s tot een half jaar oud, zou door de werkgever vaccinatie tegen kinkhoest aangeboden moeten krijgen. Dat zegt de Gezondheidsraad in een advies aan minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
1vaccinatie-kinkhoest-ANP.jpg
Jonge kinderen die nog niet of niet volledig door vaccinatie beschermd zijn

Dit advies maakt deel uit van een reeks adviezen over vaccinatie van werknemers en geldt voor mensen die onder meer werken in de kinderopvang, ziekenhuizen en consultatiebureaus. Voor de eigen gezondheid van de werknemers is zo’n vaccinatie niet direct nodig, maar wel om de kinderen te beschermen die aan hun professionele zorg zijn toevertrouwd, zodat de bacterie niet doorgegeven wordt aan derden.

Risico

Bij gezonde volwassenen verloopt kinkhoest meestal zonder al te veel problemen of zelfs zonder symptomen en is behandeling niet nodig. Gezien dit milde verloop vindt de Gezondheidsraad het niet in het belang van werknemers dat werkgevers hen vaccinatie tegen kinkhoest aanbieden. Maar jonge kinderen die nog niet of niet volledig door vaccinatie beschermd zijn, lopen wel risico op de ernstigste vormen van kinkhoest, meldt de Gezondheidsraad.

Advies

Op verzoek van de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ontwikkelde de Gezondheidsraad in een eerder advies twee kaders waarmee werkgevers kunnen beoordelen wanneer vaccinatie aan te raden is: één om de gezondheid van werknemers te beschermen en één in het belang van derden.

In Nederland zijn niet-gevaccineerde kinderen gewoon welkom in de kinderopvang. In Australië is dit binnenkort anders. Daar wil de premier de inenting als voorwaarde stellen voordat kinderen naar de kinderopvang mogen. Lees meer

3 REACTIES

  1. Het voorkomen van gevaren binnen de kinderopvang lijkt een beetje op terorrismebestrijding. Iedereen buitelt over elkaar heen om maar genoeg gedaan te hebben, wetende dat het uitbannen van alle gevaren een illusie is, of in elk geval leidt tot een ongewenste situatie.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik begrijp de boodschap van A Bouman, maar zo stellig wil ik het nou ook weer niet neerzetten. Maar ik vind het ook weer een ontwikkeling waar ik erg onrustig van word. Een 'gedwongen' vaccinatie is het nog niet maar ik voorzie al weer een beeld binnen de kinderopvang waarbij dit wel het geval zal zijn. Natuurlijk ben ik volledig voorstander van 'veiligheid voor baby's' of welk ander kind dan ook, maar hoeveel risico loopt een baby buiten de kinderopvang? Gewoon op straat, school van het zusje of broertje, tante en oom, boodschappen en 'vreemde mensen' boven je buggy, de werkplek van de ouders met daar ook weer een bom aan besmettingsgevaren? Een kind is gemiddeld 10% van de week bij de kinderopvang. Ik geloof er niet in, ik krijg dan altijd weer gedachtes die vooral politiek getint zijn en niet in het belang zijn van de volksgezondheid. De kinderopvang gaat over tot inenten en de hele verdere wereld om het kind heen kan de besmetting veroorzaken. En ja, ik twijfel ook altijd over het echte effect van inenten. Ik weet zeker dat ik heel wat klanten, maar ook medewerkers heb, die niet klakkeloos aannemen dat dit vaccineren een positief effect zal hebben en zich zullen inenten. En daar ben ik blij om!

  4. En daar gaan we weer. Sluipdoor kruipdoor krijgen we hier Amerikaanse toestanden en worden ons gedwongen vaccinaties door de strot geduwd indien we niet uitkijken. De gevolgen hiervan zijn niet te overzien. Gedwongen vaccinaties (al dan niet voor creche babies, schoolkinderen, personeel alleen) zijn een eerste stap in alle gedwongen medische interventies, een stap waarin de overheid de rechten van ouders ontneemt, en waarin de overheid uiteindelijk zelfs kinderen uit huis kan plaatsen indien ouders niet akkoord gaan met de gedwongen behandeling (medische kidnap). Het nemen van medische beslissingen ten aanzien van het eigen lichaam is en blijft een mensenrecht. Elke vorm van gedwongen medisch ingrijpen is een vorm van fascisme.
    Daarnaast is het zeer de vraag of het kinkhoestvaccin werkt. Juist waar vrijwel alle kinderen zijn ingeënt blijkt kinkhoest vaak de kop op te steken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.