Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gezocht: gezonde projecten in de kinderopvang

Het programma Gezonde Kinderopvang van het RIVM inspireert de kinderopvang om meer te doen met het thema gezondheid. Voor nog meer inspiratie is het RIVM op zoek naar mooie en gezonde praktijkvoorbeelden.
Gezonde activiteiten.jpg
Het RIVM wil met het project Gezonde Kinderopvang bereiken dat kinderen al zo jong mogelijk een gezonde leefstijl aanleren. - Foto: Fotolia

Het gaat om activiteiten waarmee kinderopvangorganisaties structureel werken aan gezondheid of leefstijl van jonge kinderen en die voor andere organisaties ook bruikbaar zijn. Heb je zo’n activiteit ontwikkeld in je eigen organisatie? Deel hem dan via gezondekinderopvang@rivm.nl. Dan kijken zij of de activiteit een plekje kan krijgen in het activiteitenoverzicht Gezonde Kinderopvang op de website gezondekinderopvang.nl.

Gezonde leefstijl

Het RIVM wil met het project bereiken dat kinderen al zo jong mogelijk een gezonde leefstijl aanleren. De kinderopvang kan hierin een belangrijke bijdrage leren. Gewoontes die op jonge leeftijd zijn aangeleerd, nemen kinderen vaak de rest van hun leven mee. Speciaal voor het programma is een aanpak gezonde kinderopvang ontwikkeld. Dit is een stappenplan om gezondheid echt in een kinderopvangorganisatie in te bedden.

Groene thema’s

De website biedt ook allerlei voorbeelden van gezonde thema’s waar kinderopvangorganisaties mee aan de slag kunnen. Bijvoorbeeld met het thema groen. In dit thema vind je letterlijke activiteitentips, maar ook praktijkvoorbeelden van collega’s. Zo hebben de Brabantse kinderopvangorganisaties Korein, Kober en Kinderstad de ‘natuurtijd’ vastgelegd in hun visie. Bij SKSG (Groningen) is een speciaal profiel opgesteld voor de natuurmedewerker; een pm’er die aan de slag gaat op een groene locatie (vooral bso’s).

Scholing Een gezonde start

Verder biedt de website achtergrondinformatie over het belang  van een gezonde kinderopvang. Ook kunnen kinderopvangorganisaties die echt met het thema gezondheid aan de slag willen de scholing ‘Een gezonde start voor pedagogisch medewerkers’ volgen. Afgelopen voorjaar is de training als pilot aan (staf)medewerkers aangeboden. De training wordt verder aangeboden als een ‘train-de-trainer scholing’. Dat betekent dat een medewerker van een organisatie wordt opgeleid tot docent om collega’s zelf bij te praten over de aanpak Gezonde Kinderopvang.

Op kinderdagverblijven en bij veel gastouders zijn zoete drankjes verbannen, maar op de basisschool gebeurt dit nog niet. Het Voedingscentrum zou graag zien dat de gezonde lijn van de kinderopvang op scholen wordt voortgezet. Lees meer

Lees meer op www.gezondekinderopvang.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.