Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten Noord-Holland starten eigen regeling voor kinderopvang vluchtelingen

Gemeenten in de kop van Noord-Holland (Texel, Den Helder, Schagen en Hollands Kroon) zijn gestart met een tijdelijke regeling voor kinderopvang voor Oekraïense vluchtelingen. Daarmee kiezen ze voor een alternatieve route, ‘omdat het binnen het huidige stelsel niet mogelijk is kinderopvang voor deze kinderen te faciliteren en te bekostigen’.
gemeenten-noord-holland-starten-eigen-regeling-voor-kinderopvang-vluchtelingen
Afbeelding door: Alexandra_Koch via Pixabay

Dat meldt de lokale omroep Regio Noordkop.

Omdat er nog geen landelijk beleid is voor officiële kinderopvang voor Oekraïense vluchtelingen, hebben de gemeenten in de kop van Noord-Holland voor een tijdelijke regeling gekozen om te voldoen aan de groeiende vraag naar kinderopvang voor vluchtelingenkinderen.

Eigen budget

De gemeenten stellen zelf budget beschikbaar, dat de kosten voor kinderopvang dekt. ‘Het Rijk heeft toegezegd de kosten van gemeenten voor de opvang van vluchtelingen te betalen, maar of dat ook voor kinderopvang geldt is niet expliciet gezegd’, melden de gemeenten. Er is daarnaast weinig ruimte bij de huidige kinderopvangorganisaties en de Wet kinderopvang (Wko) beperkt de mogelijkheid om betaalde kinderopvangalternatieven te creëren, daarom komen de gemeenten nu zelf met een regeling.

Onderbrengen op kinderopvanglocaties

Daarbij maken ze wel gebruik van ruimtes van kinderopvanglocaties in de regio. Mocht er een gebrek aan ruimte ontstaan bij de lokale kinderopvang, dan worden de ouders op een andere manier ondersteund. ‘Aanvullend kan het scenario dat men onderling elkaars kinderen opvangt worden ingezet als er onvoldoende capaciteit is bij de kinderopvang’, leggen de gemeenten uit. ‘Zulke opvanggroepen kunnen ondersteuning vanuit de kinderopvang ontvangen. Het gaat hier dan om leveren van materiaal, leveren van dagprogramma’s en meedenken.’ Zo’n scenario zou alles behalve wenselijk zijn, gezien de kwetsbaarheid van zo’n plan.

Bron: regionoordkop.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.