Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Gemeenten bezuinigen op inspectie gastouderopvang

Gemeenten bezuinigen op inspectie gastouderopvang

Een aantal Nederlandse gemeenten laat vanwege bezuinigingsoverwegingen minder inspecties bij kinderopvang en gastouderopvang uitvoeren dan bij wet is afgesproken. Minister Kamp heeft deze gemeenten erop gewezen dat de wet geen ruimte biedt voor een eigen invulling van inspectie. Vooral op de inspectie op de gastouderopvang wordt beknibbeld.

Liever risicogestuurd
Veel van de gemeenten zien vooral het toezicht op de gastouderopvang als complex en zien hierin liever een grotere rol weggelegd voor gastouderbureaus. Het overheidstoezicht voor de gastouderopvang zou dan beperkt blijven tot steekproeven danwel reageren op signalen. Het gaat onder andere om de gemeenten Boekel, Gemert-Bakel, Den Haag, Utrecht, Dinkelland, en Boxmeer. Zij beschikken soms niet over voldoende middelen om een gedegen inspectie onder gastouders uit te kunnen voeren.  Gemeenten geven aan ook op de gastouderopvang risicogestuurd toezicht te willen toepassen. Deze methode wordt al toegepast bij kinderdagverblijven en bso’s. Hebben zij hun zaakjes goed op orde, dan wordt de locatie bij de volgende inspectieronde overgeslagen.

Inpsectie gastouders
Deze risicogestuurde inspectie is juist in het leven geroepen zodat er budget en mankracht overblijft om alle gastouders persoonlijk te inspecteren. Overigens hebben de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten), GGD en de minister afspraken gemaakt dat de inspecteur bij een gastouder niet het volledige toetsingskader doorloopt, maar een selectie maakt aan de hand van wat me daar ter plaatse aantreft. het fysieke bezoek bij een gastouder is hoogstens een uur en de locaties van vraagouders waar de gastouder komt opassen worden niet geïnspecteerd.

Strengere maatregelen vanaf 2012
Voor 2012 heeft minister Kamp strengere maatregelen aangekondigd, omdat uit een onderzoek bleek dat gemeenten nauwelijke handhaafden bij de vele overtredingen die door kinderopvangorganisaties worden begaan. deze nieuwe inspectie houdt het volgende in: Alle locaties worden jaarlijks gecontroleerd, alleen de intensiteit van die controle verschilt per opvanglocatie. Slecht presterende ondernemers krijgen een intensievere controle. De GGD zal jaarlijks steekproefsgewijs gastouders controleren, gebaseerd op het risicoprofiel die de GGD van de gastouderbureaus maakt. Het gastouderbureau wordt vervolgens aangesproken op tekortkomingen van de gastouder. Lees hier meer over deze plannen >>

Download hier de antwoorden van Minister Kamp op Kamervragen over de inspectie >>

10 REACTIES

 1. Ik denk dat g.o misschien goede concurentie zijn wat kdv vervelend vinden soms. Ken het vanuit de thuiszorg toen daar meer thuiszorgorganisaties in bepaalde gemeentes kwamen werd ook de een tegenover de ander afgekraakt. Dus g.o kunnen dus ook een bedreiging zijn misschien……..

 2. Lees alle reacties
 3. ja,wat is het toch heerlijk om met rotte appels te gooien.volgens mij zijn de problemen begonnen bij de kdv,en de bureau;s die als paddestoelen de grond uit kwamen waar wij gastouders hier de duppe van zijn.En wat ik ook een keer kwijt wil dat er meer respect moet komen voor de gastouders,als je zegt dat er 2 pw op een groep van 5 komt wil dit meer zeggen over de kinderdag verblijven,tenslotte zijn onze controle wel zwaarder en strenger,en dat in de eigen woning,gastouders zijn nog tot nu toe het goedkoopste
  opvang,en dit te bedenken dat je een laaguurtarief voor de kwaliteit ontvangt.En wat jullie opleiding betreft mag dit wel zo zijn,maar het is ook bewezen dat de goede ervaren gastouders beter werk verichten ,en zelfs dat baby’s beter af zijn bij de gastouders,Want hier heb ik uiteindelijk ervaring mee,maar ook de ouders die zweren nooit meer naar een kinderdagverblijf te gaan.Ik vind het erg jammer dat er zoveel rotte appels naar de gastouders word gegooit,terwijl ze goed werk verichten.

 4. GO zijn niet het zelfde als een KDV. De PW zijn langer en hoger geschoold dan GO. daarbij zijn ruim 50% van de GO Opa’s en Oma’s, wat niet bevordelijk is voor de kinderen! Tevens zijn de KDV verplicht om bij 5 kinderen al met 2 PWs te staan, dus hoezo GO mogen maar 6 kinderen opvangen? Dankzij de GO zitten de KDV’s in grote moeilijkheden, want daar zijn de kosten 70% hoger,doordat de regels zo aangescherpt worden omdat de GO hun zaken niet op orde hebben! en laten we Den Haag en de Vakbonden ook niet uitwissen. Misschien wordt het is tijd dat de sector ‘gered’ gaat worden,want zo is die met een aantal jaar verdwenen! want de hele kinderopvang wordt omzeep geholpen met hoe het er nu voor staat

 5. Sorry, ook ik moet even reageren. Wat is professionele kinderopvang? Naar mijn idee is dit kwalitatief goede kinderopvang, die voldoet aan alle eisen gesteld in de wet kinderopvang. Een plek waar het KIND zich veilig en geborgen voelt. Een plek waar het kind gestimuleerd en uitgedaagd wordt om zich te ontwikkelen tot een eigen persoontje.
  Zelf ben ik jarenlang werkzaam geweest als pedagogisch medewerker op het k.d.v., nu sinds bijna 10 jaar gastouder. Ken dus beide zijde van de medaille. Van de opmerking dat gastouderopvang geen professionele kinderopvang kan zijn, gaan mijn de haren rechtovereind staan! Waarom is het dan zo, dat in mijn opvang bijna de helft van het k.d.v. afkomt! Waarom? Het kind ondersneeuwt, Steeds weer nieuwe gezichten op de groep (vervangers), verwijdering omdat het kind als storend in de groep wordt ervaren, of omdat het kind te veel ‘zorg’ nodig heeft.
  Ik ben niet tegen een k.d.v. sterker nog ik zie de voordelen, maar het wordt ook eens tijd dat wij als gastouders eens serieus worden genomen. Rotten appels zitten er overal, laten we die er eens uithalen inplaats met de vinger naar de gastouderopvang te wijzen.
  Wat betreft controles … een professionele kinderopvang heeft alles in orde, dus laat ze maar komen!

 6. Tot mijn grote verbazing wordt Den Haag genoemd als gemeente die zou bezuinigen op de gastouderinspectie. Dit is absoluut niet waar. Ik zou graag uw bron willen weten.
  In Den Haag bezoeken wij alle gastouders en doen wij steekproeven op opvang adressen van vraagouders.

 7. Ongelofelijk dat in het rapport van de commissie Gunning wordt gepleit voor een stringenter naleving van de regels en dat de GGD dan gaat bezuinigen op inspecties ongeacht de miljoenen die de GGD heeft ontvangen voor de uitbreiding van capaciteit

 8. Vind de bovenstaande reactie nog al gedurft!! Op alle kinderopvangcentra en gastouders die goed functioneren kan elke dag de inspectie gerust binnenvallen want die weten hoe ze werken moeten. Maar vind het negatief om een gastouder als minder te betitelen want durf te zeggen dat al lijkt een kinderopvang porfesioneler…..de waarheid is ook niet altijd zo. Voorbeelden genoeg denk ik. Met kinderen bezig zijn daar moet je een hart eerst voor hebben,geduld en bekwaamheid en dan is de rest niet zo moeilijk om goed te hebben voor de ggd. Dus denk eerst na voordat je je commentaar hier neergooit !!!

 9. Ik vind het onbegrijpelijk, zeker met de risico’s die veeeel hoger liggen bij de gastouders. Ik zou mijn kind niet naar een gasouder laten gaan. Geen onderlinge collegiale controle en ook nog minder controle vanuit de GGD. Schandelijk!!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.