Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeente Utrecht heeft A-status weer terug

De gemeente Utrecht heeft de A-status gekregen voor het toezicht op de kinderopvang. In februari kreeg de gemeente nog de C-status van de Onderwijsinspectie. Utrecht was de enige gemeente die deze status kreeg.
Gemeente Utrecht heeft A-status weer terug
Foto: ANP XTRA

In februari 2014 kreeg de gemeente Utrecht van de inspectie de laagste status, omdat de gemeente al jaren te weinig inspecties uitvoerde. In 2011 werd 81 procent van de verplichte inspecties niet uitgevoerd. Eén jaar later was dit 21 procent. De Inspectie voor het Onderwijs verwachtte dat ook in 2014 het vereiste aantal inspecties niet zou worden gehaald. Aan de hand van een verbeterplan is het echter toch gelukt.

Verbeterplan

De Utrechtse wethouder van onder andere Volksgezondheid Victor Everhardt stelde als reactie op de lage status een verbeterplan op. Hierin noemde hij twee aandachtspunten die voor het tekort in Utrecht zorgden: een tekort aan budget en te weinig ervaren toezichthouders. Om een verbetering te bewerkstelligen heeft de gemeente zelf extra geld in de inspecties gestoken. Dit bedrag komt bovenop het bedrag dat het Rijk hiervoor ter beschikking stelt. Daarnaast is het aantal toezichthouders met twintig procent verhoogd. De inspecteurs hebben het eerst een bezoekje gebracht aan de locaties die het langst niet bezocht waren.

‘Utrecht had de status C gekregen vanwege onvoldoende toezicht op de kinderopvang. Daarnaast deed de gemeente te weinig om, in samenwerking met de Inspectie voor het Onderwijs, te werken aan verbeterpunten. Het komt bijna nooit voor dat een gemeente de laagste status krijgt toegewezen. Lees meer >>

Inspecties

Everhardt is blij dat de gemeente nu aan de eisen voldoet. Wel verschilt hij van mening met de Onderwijsinspectie over het toezicht. ‘We hebben er altijd voor gekozen om met het toezicht de nadruk te leggen op kwetsbare kinderdagverblijven van wie we signalen ontvingen dat er mogelijk iets mis was. De Onderwijsinspectie eist echter dat we ieder jaar alle kinderopvanglocaties inspecteren.’ Dit laat hij weten aan de nieuwssite deStadUtrecht.nl. Hij benadrukt dat de gemeente nog steeds extra toezicht houdt op locaties waar signalen aangeven dat er iets mis is.

Onderwijsinspectie

De gemeenten zijn volgens de Wet Kinderopvang verantwoordelijk voor toezicht en handhaving van de kwaliteit in de kinderopvang. De Onderwijsinspectie gaat na of gemeenten deze taken voldoende uitvoeren. Gemeenten krijgen een A-status wanneer ze voldoen aan de wettelijke minimumeisen voor uitvoering van toezicht en handhaving. Een C-status volgt wanneer gemeenten dit niet doen en onvoldoende meewerken aan verbeterplannen. Een gemeente krijgt een B-status wanneer ze onvoldoende scoren, maar wel aan verbeteringen werken.

Benieuwd naar de status van jouw eigen gemeente? Bekijk deze hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.