Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeente Den Haag wil snel goedkope kinderopvang voor Oekraïners

Oekraïense vluchtelingen zouden toegang tot bijna-gratis kinderopvang moeten krijgen, zodat ze snel kunnen gaan werken. Dat wil de gemeente Den Haag.
kind oekraïne
Beeld: Pixababy / Dangrafart

In het regeerakkoord begin dit jaar is afgesproken dat de kinderopvang voor werkende ouders over een paar jaar bijna helemaal wordt vergoed. Ouders hoeven nog slechts 5 procent van de kosten zelf bij te dragen. Gemeente Den Haag stelt voor om voor gevluchte Oekraïners alvast deze regeling mogelijk te maken. Zo kunnen de ouders van de gevluchte kinderen snel aan het werk, en kan het Rijk vast anticiperen op deze nieuwe regeling.

4000 Oekraïners met baan in Nederland

In Den Haag zijn bijna 2000 Oekraïense vluchtelingen ingeschreven. Een kwart van hen verblijft in gemeentelijke opvanglocaties. De anderen zitten bijvoorbeeld bij gastgezinnen of huren zelf een appartement. Den Haag verwacht dat een groep mensen binnenkort de particuliere opvang moet verruilen voor de gemeentelijke opvang. In heel Nederland hebben ongeveer 4000 Oekraïners een baan, en van hen zitten ongeveer vierhonderd in Den Haag en omstreken.

Gescreende gastgezinnen

In Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven wordt een proef gedaan met gescreende gastgezinnen via TakecareBNB. In Den Haag en omstreken staan ruim vijfhonderd goedgekeurde gastgezinnen met 1200 bedden klaar om Oekraïners op te vangen. ‘Deze week vindt nadere afstemming plaats met het Consortium TakeCareBNB over wat ervoor nodig is om in Den Haag ook te beginnen met de matching’, aldus de gemeente.

Zou je graag als bestuurder van een kinderopvangorganisatie vluchtelingenkinderen willen helpen, maar weet je niet hoe? De Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang heeft een aantal praktische voorbeelden op een rij gezet van haar leden. Ze betreffen opvang binnen het reguliere systeem, een aanbod buiten het reguliere systeem en ondersteuning van het onderwijs. Laat je inspireren!

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.