Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Geen vierogenprincipe bij kleine kinderopvang

Vierogenprincipe

Het vierogenprincipe hoeft niet te worden nageleefd binnen kleine kinderopvanglocaties met maximaal zes kinderen. Dat schrijft minister Henk Kamp vrijdag in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer van de PvdA. Na de zedenzaak bij kinderdagverblijf Het Hofnarretje in Amsterdam zei het kabinet dat het voortaan onwenselijk zou zijn als één medewerker verantwoordelijk is voor een groep kinderen.

Cameragebruik of een glazen wand
De kinderopvang wordt door het zogeheten vierogenprincipe wettelijk verplicht minstens twee medewerkers per groep kinderen aan te stellen om de veiligheid te vergroten en de kans op misbruik te verkleinen. Of er moet geregeld worden dat iemand meekijkt, bijvoorbeeld via een camera of glazen wand. Alleen de kleinere dagverblijven hoeven niet altijd iemand extra in huis te hebben.

Oudercommisie krijgt adviesrecht
Oudercommissies krijgen bij de invulling van het vierogenprincipe adviesrecht. Ook de kleinere kinderdagverblijven moeten hun oudercommissie om advies vragen. De minister schrijft dat zijn plannen in overleg met de Brancheorganisatie Kinderopvang en de ouderorganisatie BOinK tot stand zijn gekomen.

Bron: ANP
Foto: Stock.xchng

2 REACTIES

  1. Deze maatregel geeft alleen schijnveiligheid en een kosten verhoging. Zeker voor de kleine kinderopvang organisatie van bv. 1 groep van meer dan 6 kinderen.
    Voor mensen die echt kwaad willen die zullen altijd een weg vinden. En meestal is een leidinggevenden/ directeur mede schuldig niet alleen degene die op de groep staat.
    Hoe gaan kleine kinderdagverblijven het bolwerken (in deze pittige economische tijden)? (vb. met 1 groep van 12-16 kids)

  2. Lees alle reacties
  3. Dat men in de kinderopvang alle risico’s op dergelijke excessen wil proberen uit te sluiten en dat er aan de kleine kinderopvangen en dus de gastouders voorbij wordt gegaan. Persoonlijk zou ik me kunnen indenken dat daar percentagegewijs meer risico ligt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.