Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen link tussen beweging en overgewicht bij jonge kinderen

Bij kinderen tussen de 2 en 7 jaar blijkt er geen verband te zijn tussen beweeggedrag en overgewicht. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Rikstje Wiersma van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).
buitenspelen
Pixel-Shot / stock.adobe.com

Op jonge leeftijd hebben andere factoren meer invloed op het ontstaan van overgewicht, ontdekte Wiersma. Denk aan slaap, voeding en schermtijd. Voldoende beweging alleen kan overgewicht bij kinderen tot 7 jaar dus niet voorkomen, is haar conclusie.

Ontwikkeling

Ook blijkt uit het onderzoek van de RUG dat beweeggedrag van jonge kinderen niet gelinkt is aan een hogere bloeddruk vijf jaar later. Wel benadrukt Wiersma dat beweging van groot belang is voor de ontwikkeling van jonge kinderen. De richtlijn voor kinderen tussen de 3 en 4 jaar is: minimaal 180 minuten beweging per dag, waarvan minstens een uur intensief, energiek spel.

Leefstijl

De onderzoekster vindt het belangrijk dat bij kinderen met overgewicht niet alleen gekeken wordt naar beweging, maar juist ook naar leefstijl in bredere zin en de leefomgeving van het kind. Als pm’er kun je bijvoorbeeld letten op gezonde voeding op de groep, genoeg buitenspeelmomenten en voldoende rust. Het onderzoek bevestigt dat ouders en andere opvoeders/verzorgers (dus ook pedagogisch medewerkers) een grote invloed hebben op de leefstijl van kinderen.