Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Geen EU-land geeft zo weinig aan gezinnen

Nederland geeft van alle EU-landen het minste uit aan gezinnen en kinderen. Het Europese bureau voor statistiek bekeek de sociale uitgaven van EU-landen. Daaruit blijkt dat Nederland veel uitgaven doet op sociaal gebied, meer dan de meeste andere landen, maar dat geld gaat naar ziektekosten en ouderen. Dit meldt BNR Nieuwsradio op haar website.
Geen EU-land geeft zo weinig aan gezinnen
Foto: ANP Photo

Kinderen en gezinnen komen in Nederland op de laatste plaats. Van de totale sociale uitgaven, ging in 2011 slechts 4 procent naar kinderen en gezinnen. Geen enkel EU-land scoort in deze categorie zo laag. Koploper Luxemburg besteedt bijvoorbeeld 16,5 procent aan kinderen en gezinnen.

Sociaal gezicht

Het betekent niet dat Nederland geen sociaal gezicht heeft. Integendeel. Vergeleken met andere landen scoort Nederland juist heel hoog als het gaat om de totale sociale uitgaven. In 2011 ging 32,3 procent van het bruto nationaal product (bnp) op aan sociale bescherming. Dit is het geheel aan voorzieningen van de overheid om de lasten van gezinnen en personen te verlichten. In de Europese Unie gaven alleen Denemarken en Frankrijk meer uit aan sociale zaken.

Ouderen

Nederland maakt wel andere keuzes. 43,4 procent gaat bij ons op aan ziektekosten en 39,4 aan ouderen. Verder scoort Nederland opvallend hoog als het gaat om uitgaven aan huisvesting en de steun aan sociaal zwakkeren. Dat de kinderen en gezinnen er bekaaid vanaf komen in ons land is een pijnlijke conclusie. De cijfers staan ook haaks op het geluksonderzoek naar kinderen in Westerse landen, uitgevoerd door Unicef. Hieruit blijkt dat Nederlandse kinderen de gelukkigste kinderen zijn van de wereld.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.