Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gedupeerde ouders doen aangifte tegen Tamara van Ark

Ouders die het slachtoffer zijn van de toeslagaffaire, doen aangifte tegen voormalig staatssecretaris Van Ark en enkele andere bewindslieden. Volgens de advocaat van de ouders hebben zij zich schuldig gemaakt aan een ambtsmisdrijf.
© Lex van Lieshout / ANP XTRA / picture-alliance

Het gaat naast Van Ark (nu minister voor Medische Zorg) om de bewindslieden Wopke Hoekstra (Financiën) en Eric Wiebes (Economische Zaken) en de oud-bewindslieden Menno Snel (Financiën) en Lodewijk Asscher (Sociale Zaken).

Hun advocaat Vasco Groeneveld vindt dat zij strafrechtelijk verwijtbaar hebben gehandeld. Het vernietigende parlementaire rapport over de toeslagaffaire is een belangrijke basis voor de aangifte. Volgens Groeneveld blijkt uit het rapport dat de (oud-)bewindslieden over ‘zodanig verontrustende informatie’ beschikten dat zij hadden moeten ingrijpen.

Onderzoek naar ambtenaren

Vorige week werd bekend dat er geen strafrechtelijk onderzoek komt naar de Belastingdienst en zijn ambtenaren. Ook in die zaak stapten ouders naar de rechter, eveneens met advocaat Vasco Groeneveld. ‘Wij willen dat dit verder wordt onderzocht,’ zei Groeneveld bij deze gelegenheid. ‘We kunnen niet aantonen dat zich iets strafbaars heeft afgespeeld. Maar we kunnen wel een redelijk vermoeden uitspreken dat dit zo is, door de ellende die deze mensen hebben meegemaakt.’

Ook de zeshonderd ouders die worden bijgestaan door letselschadespecialist Orlando Kadir bereiden een procedure voor. Kadir: ‘We hebben zeer weinig vertrouwen in het OM, door wat we de afgelopen jaren hebben meegemaakt en door de gronden waarop ze vervolging staken. We moeten dit doen.’

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.