Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gebruik kinderopvangtoeslag in 2013 met 15 procent gedaald

In de eerste 9 maanden van 2013 is het gebruik van kinderopvangtoeslag met 15 procent gedaald. Hiervan wordt 9 procent veroorzaakt door een daling van het aantal kinderen en 6 procent door een daling van het aantal uren per kind. Dit schrijft minister Asscher in zijn brief aan de Tweede Kamer.
Gebruik kinderopvangtoeslag in 2013 met 15 procent gedaald
Foto: ANP Photo

In 2011 werd er nog voor 736.000 kinderen kinderopvangtoeslag betaald, in de eerste 9 maanden van 2013 waren dat er nog 647.00. De grootste daling van het aantal kinderen waarvoor toeslag wordt verkregen, is te zien bij de lagere inkomens. Bij de hogere inkomens daalt met name het aantal uren opvang per kind. De grote daling bij de hoogste inkomenscategorie wordt veroorzaakt doordat eerste kinderen van ouders met een verzamelinkomen boven de €118.189 niet meer in de cijfers worden meegeteld.

Arbeidsparticipatie

De arbeidsparticipatie over de gehele linie is gedaald ten opzichte van 2012. Dit is in lijn met de toegenomen werkloosheid. Bij ouders met jonge kinderen is de arbeidsparticipatie in het derde kwartaal verder gedaald. De netto arbeidsparticipatie van vrouwen in het algemeen is met 0,3% gedaald van 60,6% in 2012 naar 60,3% over de eerste 9 maanden van 2013. Bij moeders met jonge kinderen is de arbeidsparticipatie gedaald met 1,5% naar 70% in het derde kwartaal van 2013.

Aantal locaties

De rapportage van het Ministerie van SZW geeft ook informatie over de ontwikkeling over het aantal kinderopvanglocaties in de kinderopvang. Het aantal locaties in de dagopvang en buitenschoolse opvang is redelijk constant. In de dagopvang zijn er iets meer locaties vergeleken met vorig kwartaal. In de buitenschoolse opvang is het aantal locaties juist iets gedaald. Het aantal gastouderlocaties laat ook een daling zien vergeleken met eerder dit jaar.

Uurprijs

Verder ligt de gemiddelde uurprijs in de dagopvang redelijk in de buurt van de maximum uurprijs. De gemiddelde uurprijs is in de dagopvang €6,55, in de buitenschoolse opvang €6,51 en in de gastouderopvang op €5,17. In de buitenschoolse opvang en gastouderopvang liggen de gemiddelde en maximum uurprijs verder uiteen. Het relatieve verschil tussen deze twee bedraagt 8,1%.

 

Lees meer in de kamerbrief over cijfers Kinderopvang derde kwartaal 2013 >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.