Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gastouders aan de slag met Gezonde Gastouderopvang

Gastouders van ViaViela kunnen een nieuw educatief programma volgen: Gezonde Gastouderopvang, dat is gebaseerd op het programma Gezonde Kinderopvang. De gastouders gaan aan de slag met thema’s als voeding, bewegen en groene opvang.
gastouders-aan-de-slag-met-gezonde-gastouderopvang
Marcus Chung / Getty Images / iStock

Gezonde Gastouderopvang is gebaseerd op het programma Gezonde Kinderopvang, een initiatief van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Binnen het programma Gezonde Kinderopvang wordt structureel gewerkt aan het gezond en veilig opgroeien van jonge kinderen.

Coach Gezonde Kinderopvang

29 medewerkers van ViaViela hebben de opleiding tot coach Gezonde Kinderopvang afgerond. Als vervolg hierop biedt ViaViela met Gezonde Gastouderopvang gastouders een doorlopend educatief programma met thema’s als voeding, bewegen, mediaopvoeding, groene opvang, sociaal-emotionele ontwikkeling en hygiëne. Aan ieder thema is een andere kennispartner gekoppeld.

Gezonde leefstijl ontwikkelen

Start voor het programma vormt de e-learning ‘Basismodule Gezonde gastouderopvang’. Hierin leren gastouders onder andere hoe zij met de inzet van hun interactievaardigheden, kinderen kunnen helpen een gezonde leefstijl te ontwikkelen. De online cursussen behorende bij het programma Gezonde Gastouderopvang zijn gratis toegankelijk voor alle gastouders. ViaViela wil met deze permanente scholing actief bijdragen aan het grootbrengen van een gezonde volgende generatie.

‘Op jonge leeftijd gezond gedrag aanleren’

‘Kinderen gezond laten opgroeien, is een taak voor álle opvoeders’, stelt Hubèr Agterberg, directeur van ViaViela. ‘Gastouders spelen, net als ouders, een belangrijke rol bij het aanleren van een gezonde leefstijl bij jonge kinderen. Het goede voorbeeld geven en structureel de gezondheid van kinderen bevorderen, heeft een groot effect. Want op jonge leeftijd gezond gedrag aanleren, is makkelijker dan ongezonde gewoontes op latere leeftijd afleren.’

Gezonde gastouderopvang

Agterberg: ‘Juist gastouders bevinden zich in een mooie positie om kinderen iets bij te brengen over een gezonde leefstijl. De gastouder biedt een veilige en gezonde omgeving én kan op een positieve manier gebruikmaken van de invloed die kinderen op elkaar hebben. Met Gezonde Gastouderopvang ondersteunen we onze gastouders bij het voeren van een gezonde gastouderopvang, een thema dat wat ons betreft -ook vanuit kwaliteitsoogpunt- in de toekomst nog meer aandacht verdient. Gezonde Gastouderopvang is onze manier om actief bij te dragen aan een gelukkige en gezonde volgende generatie.’

Gastouderbureau ViaViela, met 55 vestigingen verspreid over heel Nederland, blijft groeien: nog eens 160 gastouders hebben zich, samen met de vraagouders, de afgelopen maanden aangesloten. Ook heeft ViaViela de activiteiten van een in nanny-opvang gespecialiseerd gastouderbureau in Den Bosch overgenomen. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.