Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gastouderbureaus richten Platform Gastouderopvang op

Marianne Velsink
Acht gastouderbureaus hebben het Platform Gastouderopvang opgericht. Door samen te werken hopen zij op een kwaliteitsverbetering en imagoversterking van de gastouderopvangbranche.
Platform Gastouderopvang.jpg
'De politieke en maatschappelijke waardering en aandacht voor gastouderopvang zijn te wisselvallig' - Foto: Fotolia

Dit melden de acht bureaus in een persbericht. Platform Gastouderopvang bestaat uit de gastouderbureaus 4Kids, Gastouderland, KINOP, Roodkapje, Solo Bambini, TweedeHonk, ViaViela en Vigo’s. Samen vertegenwoordigen zij meer dan 40 procent van de totale gastoudermarkt. De bureaus constateren dat de politieke en maatschappelijke waardering en aandacht voor gastouderopvang wisselvallig zijn.

Gastouderopvang zou onvoldoende serieus genomen worden binnen de Brancheorganisatie Kinderopvang. Hierover klaagden gastouderbureaus (leden en niet-leden) in een eerder artikel op Kinderopvangtotaal. Lees meer

Babyopvang door gastouders

Door samen op te trekken kan een kwaliteitsslag worden gemaakt, maar kunnen de bureaus ook meer opkomen voor het belang van gastouderopvang. De bureaus hebben tien speerpunten opgesteld; thema’s waar het Platform zich de komende tijd op gaat richten. Één daarvan is meer aandacht voor baby-opvang bij gastouders. Volgens het Platform is de gastouderopvang namelijk bij uitstek geschikt voor het opvangen van baby’s.

Opa- en oma-opvang

Een ander speerpunt is de familiaire gastouderopvang. Minister Asscher (Sociale Zaken) gaf onlangs aan te willen onderzoeken of opa- en oma-opvang in de toekomst nog wel in aanmerking moet komen voor kinderopvangtoeslag. Voor de acht bureaus is er geen twijfel. Deze gastouders houden zich net zo aan de wettelijke eisen als andere gastouders. Het recht op kinderopvangtoeslag bij familiaire opvang moet dan ook in stand blijven.

Speerpunten

Behalve deze twee punten, zet Platform gastouderopvang zich in voor:

  • Meer politieke en ambtelijke aandacht voor gastouderopvang
  • Verhoging van de pedagogische kwaliteit van de gastouderopvang op basis van wetenschap
  • Het benadrukken van het belang van keuzevrijheid voor ouders
  • Een praktische en rechtvaardige arbeidsverhouding tussen de gastouder-aan-huis en de ouder
  • Een sterke koppeling tussen het recht van opvanguren en gewerkte uren van ouders
  • Een transparant stelsel van leges en verlaging van regeldruk
  • Gelijkstelling van gastouderopvang aan andere kinderopvangvormen bij de toekenning van opleidingssubsidies
  • Introductie van nieuwe, voordeligere vormen van gastouderopvang
  • Een strengere controle aan de poort van nieuwe gastouderbureaus om fraude te voorkomen.

Brancheorganisatie

De acht oprichters benadrukken dat het Platform Gastouderopvang geen alternatief is voor de Brancheorganisatie Kinderopvang.

Lees meer op de website www.platformgastouderopvang.nl

Dé gastouder bestaat niet. Toch deed het Kohnstamm Instituut en het NCKO onderzoek naar de kenmerken van gastouders. Daar ontstond toch wel een helder beeld van de gemiddelde gastouder: vrouw, zelf met kinderen, vangt gemiddeld 4 kinderen per week op. Lees meer karakteristieken

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.