Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gastouderbranche verheugd over eerste kwaliteitsmeting

Foto: Fotolia

Eerder deze week verscheen de Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang (LKK). Niet alleen de kwaliteit van peuteropvang, dagopvang en buitenschoolse opvang is hierin gemeten, maar ook die van de gastouderopvang. Dat biedt volgens de drie partijen aanknopingspunten om de kwaliteit nog verder te verbeteren. Zij doen in een persbericht een aantal suggesties.

Permanente educatie

Gastouders die nog kunnen verbeteren op het gebied van pedagogische, educatieve en/of de proceskwaliteit zouden gebaat zijn bij een versterkte aandacht voor de pedagogische taak van gastouders en bureaus. Hiervoor zouden de inspectiekaders heringericht moeten worden. Verder steekt het de partijen dat meerdere subsidieprogramma’s nog niet toegankelijk zijn voor gastouders. Dit zou moeten gebeuren zodat ook gastouders zich verder kunnen ontwikkelen. De partijen zouden graag zien dat wordt onderzocht of en hoe permanente educatie voor gastouders en bemiddelingsmedewerkers van meerwaarde kan zijn. Tot slot zien ze de pas ontwikkelde Kwaliteitsmonitor Gastouderopvang van het Kohnstamm instituut en NCKO als een mooie kans.

Interactie

Dat gastouders net zo goed scoren op de emotionele en educatieve kwaliteit, verheugt de partijen. De kwaliteit van interacties ligt gemiddeld zelf iets hoger. Dit bevestigt volgens hen het beeld dat de gastouderopvang waardevolle kinderopvang is met veel aandacht voor het individuele kind.

Representatief

Kritiek is er ook. Onderzoekers van Sardes en de Universiteit Utrecht concludeerden dat de onderzoeksresultaten met betrekking tot de gastouderopvang niet voldoende representatief zijn om te kunnen generaliseren naar de gehele sector. De partijen vragen zich af of dit wel zo is en of gastouderbureaus inderdaad voornamelijk ‘goede’ gastouders naar voren hebben geschoven. Om de representativiteit te verhogen gaan de partijen zich inzetten om meer respondenten uit te nodigen aan een volgende meting deel te nemen.


Hoe scoren gastouders in de Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang? De kwaliteit van interacties scoort prima en kinderen ervaren een hoge mate van welbevinden. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.