Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ga nooit zelf melk voor baby mengen’

Ouders en opvoeders moeten zelf nooit flesvoeding voor hun baby maken, door bijvoorbeeld koemelk of geitenmelk met water te mengen. Dat is geen volwaardige voeding voor baby's. Daarvoor waarschuwt het Voedingscentrum dinsdag.
'Ga nooit zelf melk voor baby mengen'
Foto: ANP Photo

Ouders die in de winkel niet hun vaste merk babymelkpoeder kunnen vinden, wordt geadviseerd over te stappen naar een ander merk. De samenstelling van flesvoeding is vastgelegd in de Warenwet. Merken verschillen nauwelijks van elkaar als het gaat om de gehaltes aan verschillende voedingsstoffen, aldus de semi-overheidsinstelling.

Borstvoeding

Ook kunnen ouders babymelkpoeder dat is gemaakt van sojamelk overwegen. Dat melkpoeder is vooral bedoeld voor baby’s met een koemelkallergie, maar bevat verder alle voedingsstoffen die kinderen in de eerste zes maanden van hun leven nodig hebben. Borstvoeding blijft volgens het Voedingscentrum nog steeds de beste voeding voor een baby. Moedermelk bevat precies die stoffen die een zuigeling nodig heeft en beschermt bovendien tegen ziektes en infecties.

Moedermelk
‘Een kind dat een aantal maanden van de borst af is, zal alleen niet meer weten hoe hij aan de borst moet drinken’, zegt kinderdiëtist Stefan Kleintjes van het Kenniscentrum Borstvoeding. Hij raadt ouders aan om in dat geval gekolfde moedermelk aan hun kroost te geven. Die hoeft niet per se van de moeder zelf te zijn: ouders kunnen ook een beroep doen op het Moeder Melknetwerk of ze kunnen het aan een vriendin of tante vragen. ‘Het is mogelijk even wennen aan de smaak of aan de temperatuur, maar op zich is dat geen probleem’, aldus Kleintjes.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.